Aflat la Digi 24, ministrul Nelu Tătaru a vorbit despre persoanele asimptomatice care acum nu mai vor să plece acasă pentru a-și proteja familia. Acesta a mai declarat că aceste persoane au ajuns să conștientizeze o posibilă evoluție bruscă a bolii.

„Dacă vă amintiţi, în prima fază sau în prima parte a acestui val pandemic se discuta foarte mult de un curent al asimptomaticului.

Toată lumea era pe asimptomatic, îl foloseau şi în scop electoral la un moment dat.

Acel asimptomatic pe care toată lumea îl cerea acasă, în acest moment puteţi vedea că în unităţile spitaliceşti nu pleacă acasă, nu mai vrea să meargă acasă, protejându-şi familia şi observând că un incipient de asimptomatic poate deveni un simptomatic şi revenirea lui în spital poate fi tardivă, au fost şi decese”, a precizat Nelu Tătaru la Digi 24.

Boala care va șubrezi organismul

Aflat în platoul Digi 24, ministrul Sănătății a declarat că România este vizată de un al doilea val de coronavirus. Acesta a amintit de gripa spaniolă, care a avut loc acum 100 de ani și care a avut patru valuri.

„Haideți să terminăm valul unu. În general orice pandemie a mers pe durata unui an sau un an și jumătate spre doi.

Dacă ne amintim de gripa spaniolă au fost patru valuri, iar al doilea a fost mai important ca primul.

Totuși vorbim de 100 de ani distanță și cred că am evoluat noi ca omenire și ca activitate medicală.”, a declarat Nelu Tătaru miercuri seara.

Nelu Tătaru a vorbit și despre intersectarea pandemiei de coronavirus cu gripa sezonieră. Acesta a declarat că gripa sezonieră poate șubrezi corpul și acesta nu va mai putea lupta și cu gripa normală și cu COVID-19.

Ne așteptăm și la valul doi de infectări, dar el depinde foarte mult de valul unu.

”Gripa sezonieră va șubrezi organismul. În contextul în care pregătim această toamnă avem acele 3 milioane de vaccinuri, iar din informațiile noastre sunt cumpărate deja 500.000 de vaccinuri.

Recomandarea este să ne vaccinăm, mai ales cei care sunt în grupele de risc. Măcar să facem vaccinul pentru bolile pentru care putem”, a declarat ministrul Sănătății.