Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, Comisia Europeană a încheiat o serie de discuții preliminare cu BioNTech-Pfizer pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19.

În ceea ce privește prevederile contractului, acesta ar putea conține posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul, precum și să îl doneze țărilor cu venituri mici, informează sursa citată.

„Comisia Europeană a încheiat o serie de discuții preliminare cu societatea BioNTech-Pfizer pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19. BioNTech-Pfizer este cea de-a șasea societate cu care Comisia a încheiat discuții, după Sanofi-GSK la 31 iulie, Johnson & Johnson la 13 august, CureVac la 18 august și Moderna la 24 august.

Primul contract, semnat cu AstraZeneca, a intrat în vigoare la 27 august. Contractul avut în vedere cu societatea BioNTech-Pfizer ar urma să prevadă posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul, precum și să îl doneze țărilor cu venituri mici și medii sau să îl redirecționeze către țări europene”, se arată în comunicat.

Milioane de doze de vaccin

Totodată, se pare că Comisia va dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea inițială a 200 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, cu o opțiune de a achiziționa până la 100 de milioane de doze suplimentare, care vor fi furnizate după ce un vaccin se va dovedi a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, mai informează sursa citată

„Sunt încântată să anunț încheierea discuțiilor cu BioNTech-Pfizer pentru o achiziție inițială de 200 de milioane de doze de viitoare vaccinuri împotriva coronavirusului. Este cea de-a șasea companie din domeniul farmaceutic cu care am finalizat discuțiile sau am semnat un acord pentru potențiale vaccinuri, în timp record.

Șansele noastre de a dezvolta și folosi un vaccin sigur și eficace sunt mai mari ca niciodată, atât pentru europenii de aici de acasă, cât și pentru restul populației mondiale. Dacă vrem să eliminăm coronavirusul oriunde, trebuie să-l eliminăm peste tot”, declară președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, spune că discuțiile finale de miercuri cu BioNTech-Pfizer reprezintă încă un pas important în direcția realizării unui portofoliu solid și diversificat de potențiale vaccinuri.

„Acesta a fost obiectivul Strategiei UE în materie de vaccinuri, pe care îl îndeplinim. Credem cu optimism că printre aceste potențiale vaccinuri se va găsi unul sigur și eficace, care să ne ajute să înfrângem pandemia de COVID-19”, adaugă Stella Kyriakides.