Anunț important pentru clienții Engie România! Vor plăti cu 38% mai mult pentru gazele naturale

Potrivit unei informări a companiei Engie România, clienții vor fi nevoiți să plătească suma de 0,25481 lei/kWh. Compania a explicat motivul acestei scumpiri și spune că s-a luat această decizie pe fondul ”condițiilor de achiziție a gazului atât în România, cât și în Europa.”

„Modificarea prețului gazelor naturale intervine pe fondul condițiilor de achiziție a gazului atât în România, cât și în Europa, care au înregistrat, din aprilie până în prezent, o creștere fără precedent pentru perioada de livrare octombrie 2021 – martie 2022, depășind valoarea de 0,210 lei/kWh”, scrie în notificarea pe care Engie România a trimis-o către clienții săi.

Mai mult decât atât, Engie România le transmite clienților care sună la centrală pentru explicații că toți furnizorii din România au procedat la fel.

În plus, compania le-a trimis clienților săi acte adiționate în care prețul pentru gazele naturale este detaliat, astfel:

  • 0,175 preț gaze naturale
  • 0,009 preț de transport
  • 0,03013 tarif de distribuție
  • 0,21413 preț total fără TVA
  • 0,25481 preț total cu TVA

Potrivit unui calcul efectuat de libertatea.ro, românii care folosesc gaze naturale de la Engie România vor plăti cu 38% mai mult pentru acestea.

Justificarea prețului

În notificarea trimisă clienților, Engie România spune că majorarea a apărut ca urmare a dezechilibrului dintre cerere și ofertă.

„Creşterea costurilor de gaze naturale a apărut ca urmare a dezechilibrului dintre cerere şi ofertă, din cauza:

Creșterii cererii de gaze naturale generată de redresarea economică post-pandemică și de nevoile de înmagazinare de gaze naturale din această vară pentru a acoperi necesarul de consum din timpul iernii, cât şi pentru producerea energiei electrice;

Presiunii asupra ofertei de gaze naturale disponibile în Europa și în România și alinierii prețurilor burselor naționale la preţurile din pieţele regionale”, se arată în document.

În plus, Engie România anunță că abonații au posibilitatea de a se muta la un alt furnizor dacă nu sunt de acord cu noul preț, subliniind că mutarea va fi gratuită.

”În cazul în care clientul optează pentru schimbarea furnizorului, procedura se desfășoară fără nicio dificultate, gratuit, în termen de maximum 21 de zile calendaristice de la data solicitării clientului final.”, arată compania.

Prețurile ar putea avea și un rol speculativ

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a precizat că există posibilitatea ca noile prețuri să aibă și un rol speculativ, subliniind că majoritatea furnizorilor de gaze au avut un astfel de comportament.

„Eu aș fi curios să aflu explicația companiei pentru aceste scumpiri. Este clar că există o diferență între cerere și ofertă, că avem o creștere a cantității de gaze din importuri, care nu întotdeauna au fost achiziționate la prețuri mult mai ridicate, însă cred că un rol îl joacă și caracterul speculativ”, spune Dumitru Chisăliță, pentru libertatea.ro.