Acordul a fost semnat de reprezentanți ai fiecărei companii și ai guvernului albanez la 15 iulie, scrie exit.al. 

„Prin consolidarea capacităților noastre de procesare a gazelor și lucrând împreună cu Albania pentru a explora extinderea accesului lor la energie fiabilă, suntem capabili să facem un pas important către securitatea energetică a țării”, a declarat Steven Kobos, președinte și CEO Excelerate.

Într-un interviu cu Keida Kostrec pentru Voice of America, Kobos a explicat că proiectul este o extindere a studiului de fezabilitate pentru construirea unui terminal de gaz în portul Vlora de către compania Exxon Mobile.

Un rezulstat favorabil în Albania 

Totodată, acesta a evaluat pozitiv climatul investițional din țară. El susține că se poate obține un rezultat investițional favorabil în Albania.

„Credem că putem obține un rezultat investițional favorabil în Albania dacă lucrează lucrările noastre de inginerie și evaluările de fezabilitate și economie de bază. Așadar, am un nivel ridicat de încredere că vom realiza un climat în care se pot face investiții adecvate dacă meritele de bază ale proiectului sunt garantate”, a spus Kobos.

Utilizarea gazelor naturale este oarecum controversată, deoarece acestea nu sunt considerate conforme cu ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris. Experții consideră că sectorul energetic trebuie „decuplat complet de industria combustibililor fosili” pentru a permite introducerea de soluții regenerabile și ecologice. Deși poate produce mai puține emisii decât alți combustibili fosili, nu este considerat verde și nu este regenerabil sau durabil.

Albania este semnatară a Acordului de la Paris, care este obligatorie din punct de vedere juridic.