Autorităţile din Elveţia au început de luni să ofere cetăţenilor realizarea gratuită de teste de diagnosticare a COVID-19. Sunt vizați inclusiv persoanele asimptomatice. Această măsură este parte a strategiei pentru a o mai bună urmărire a răspândirii bolii, în condiţiile unei relaxări a restricţiilor, relatează EFE.

Testele gratuite sunt voluntare. Ele sunt oferite în cadrul companiilor şi instituţiilor, inclusiv în şcoli. Anunțul a fost făcut pe site-ul său Oficiul Federal pentru Sănătate Publică.

Se poate avea acces la acest tip de teste rapide invocând tot felul de motive personale, precum protejarea persoanelor cu risc mai mare de infecţie, sau pentru vizitarea persoanelor în vârstă sau spitalizate.

Această gratuitate nu se aplică totuşi testelor PCR, care sunt necesare pentru a călători în diferite ţări.

A început totodată o relaxare a măsurilor anti-COVID-19 în încercarea de a reveni la normalitate şi de reluare a activităţilor sociale şi economice, fără a neglija însă măsurile de bază pentru a preveni extinderea virusului, precum interzicerea reuniunilor masive, utilizarea măştilor sanitare şi menţinerea distanţei de siguranţă.

Țara care a relaxat măsurile

Elveţia, care a decis să menţină deschise pârtiile de schi în sezonul de iarnă, a redeschis magazinele şi muzeele, însă barurile şi restaurantele au rămas în continuare închise.

O altă țară importantă a decis să relaxeze măsurile anti-COVID. E vorba de Austria, unde activitățile recreative şi sportive pentru copii şi adolescenţi vor fi în curând posibile din nou. Relaxarea restricţiilor va intra în vigoare de luni. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătăţii. Totuși, înainte de a fi realizat acest lucru, este nevoie de aprobarea Parlamentului.

„Aceste măsuri reprezintă o contribuţie importantă la bunăstarea tinerilor din Austria şi a sănătăţii mintale în timpul pandemiei”, a transmis ministerul, condus de Rudolf Anschober, potrivit sursei menționate.