Bani mai mulți pentru acești români. Ședința de Guvern a început, iar anterior, premierul Florin Cîțu a anunțat că vor fi adoptate mai multe acte normative privind vaccinarea.

Unul dintre actele normative vizate se referă la o ordonanţă de urgenţă care prevede acoperirea costurilor necesare pentru operaţionalizarea centrelor de vaccinare anti-COVID.

De asemenea, ministrul Sănătății a anunțat că un alt OUG vîi vizează pe medici și pe asistenții medicali. Potrivit ministrului, medicii care vor munci în afara programului pentru programul de vaccinare vor primi 90 de lei în plus pe oră.

De cealaltă parte, asistenții vor primi jumătate din această sumă, adică 45 de lei pentru o oră în plus. Registratorii ar urma să primească și ei 20 de lei.

„În OUG stabilim un lucru extrem de important – felul în care vor fi remuneraţi cei care vor vaccina populaţia în următoarele luni. Cei care muncesc în afara programului de lucru for fi remuneraţi cu o sumă de 90 de lei pe oră, dacă e vorba de medici, 45 de lei de ora pentur asistenţi medicali, 20 de lei pe oră pentru registratori. Vorbim de sume brute. Lucrul acesta a fost stabilid prin OUG”, a spus Vlad Voiculescu.

Bani mai mulți pentru medicii de familie

Totodată, ministrul a mai precizat că va exista o remunerație și pentru medicii de familie, deoarece aceștia au un rol esențial în campania de vaccinare: informarea oamenilor.

„Am stabilit o formă de remunerare a celor mai importanţi vector de comunicare – a medicilor de familie. Ne bazăm pe ei să vorbească cu oamenii, să-i informeze. Cea mai bună informaţie despre un produs medical o iei de la un medic, nu de la un politician. Ideal de la medicul pe care îl cunoşti”, a mai spus Voiculescu.

Potrivit ministrului, aceștia ar urma să primească o plată suplimentară pentru munca depusă. Mai exact, pentru fiecare pacient în parte, medicii de familie vor primi 30 de lei. Totuși, suma poate varia în funcție de numărul de pacienți.

„Ne bazăm pe ei să programeze pacienţii pe care îi au pe listă şi să se asigure că ei vin la vaccinare şi că le stau la dispoziţie după vaccinare. Nu e vorba de un bonus. E vorba de o plată suplimentară pentru o muncă suplimentară. Aceasta va fi de 30 de lei pentru fiecare pacient. Dacă din lista se vor vaccina 50%, vor primi 50 de lei. 60 de lei la 60%”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea