Alocațiile pentru copii au provocat demisia Guvernului în Olanda, țara care oferă trei tipuri de alocații pentru sprijinirea celor care au minori în întreținere.

Dacă în România promisiunile sunt încălcate în mod repetat de către guvernanți, atunci când vine vorba despre un lucru atât de neînsemnat pentru ei, așa cum este vorba de sprijinirea familiilor cu copii, în alte țări lucrurile nu sunt trecute atât de ușor cu vederea.

Alocațiile pentru copii, în centrul unui scandal uriaș

Guvernul olandez condus de premierul Mark Rutte şi-a dat vineri demisia în bloc în urma unei polemici provocate de ilegalităţi administrative în acordarea de ajutoare pentru familiile cu copii, care au afectat în principal părinţi imigranţi în Olanda.

Mulţi dintre ei au fost obligați să se îndatoreze pentru a returna statului retroactiv alocaţiile primite timp de mai mulţi ani, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Cu numai două luni înaintea alegerilor legislative, guvernul şi-a asumat responsabilitatea politică pentru aceste nereguli, care au provocat ceea ce presa consideră a fi cel mai mare scandal politic şi administrativ din legislatura liberalului Rutte, care a condus succesiv mai multe guverne începând din anul 2010.

Executivul va rămâne însă interimar până la alegerile din 17 martie, în timp ce Olanda se află până cel puţin pe 9 februarie în lockdown pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Trei tipuri de alocații

Olanda are trei tipuri de alocatii pentru copii:Kinderbijslag, Bugetul Kindgebonden și Kinderopvangtoeslag.

De Kinderbijslag, care depinde numai de numărul de copii și de vârsta lor,  pot beneficia cetățenii Uniunii Europene, cetățenii țărilor din Spațiul Economic European (SEE) și cei din Elveția care plătesc asigurarea socială olandeză (AKW) și au un copil (sau copii) mai mic de 18 ani.

Doar persoanele care au dreptul la Kinderbijslag pot primi bugetul Kindgebonden și suma depinde de venitul total anual al părinților. Ei nu pot câștiga mai mult de 145.136 de euro pe an (în 2019) pentru a avea dreptul. Bugetul Kindgebonden este plătit lunar.

La rândul său, Kinderopvangtoeslag este o rambursare pentru cheltuielile suplimentare, cum ar fi costurile pe care le au familiile cu angajarea de bone sau cheltuielile pentru grădiniță.