Rabla 2022. Când va începe ediția din acest an a programului? Barna Tanczos a dat data exactă

Declarația ministrului a fost făcută joi, 6 ianuarie, într-o conferinţă de presă. Totodată, Barna Tanczos a explicat că săptămâna viitoare vom avea mai multe informații despre ediţia din acest an a programului „Rabla”.

„În câteva zile se finalizează Programul Rabla pentru versiunea 2022 – 2024. Am promis asociaţiilor de profil predictibilitate şi dorim să prezentăm un program care are ca obiective nu închiderea porţilor imediat după terminarea banilor, ci o etapizare şi o predictibilitate în ceea ce priveşte finanţarea şi avantajele unui asemenea program.

La ora actuală există măsuri de încurajare a celor care vor să cumpere maşini noi, inclusiv pentru a susţine industria autohtonă de producere a autoturismelor. Programul Rabla pentru acest an va fi lansat în 4 februarie, în Vinerea Verde. Programul, aşa cum va fi propus, va fi gata probabil mâine. Săptămâna viitoare vom avea toate elementele şi le vom prezenta”, a declarat Barna Tanczos.

Progamul Rabla în 2021

Amintim că programele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus” au demarat anul trecut în ziua de 26 aprilie atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. În 2021, prima de casare de la „Rabla Clasic” a fost majorată de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, la fel şi ecobonusul pentru tehnologia hibrid – de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, precum şi ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km – de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.

Simultan, la noua ediţie a programului „Rabla Plus” s-a păstrat prima de casare de 10.000 de euro pentru „full electric” şi de circa 4.500 de euro pentru maşini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou. Cei care doreau să renunţe la o maşină veche şi să achiziţioneze un autovehicul electric au putut beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul „Rabla Clasic”, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Programului „Rabla Plus”.

Amintim că AFM a decis la finalul lunii noiembrie suspendarea sesiunilor de înscriere în cadrul programelor „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”, începând cu data de 3 decembrie, dar şi pentru „Casa Eficientă Energetic”, din 15 decembrie, „pentru o eficientizare a liniilor de finanţare”. Mai apoi, instituţia a anunţat la jumătatea lunii decembrie suplimentarea bugetelor primelor două programe guvernamentale cu câte 300 de milioane de lei.

„Sumele vor fi utilizate în acest an doar pentru asigurarea fondurilor necesare aprobării dosarelor de acceptare depuse de solicitanţii persoane juridice în cadrul sesiunilor încheiate în data de 2 decembrie”, a transmis anterior AFM.