Tanczos Barna răspunde acuzațiilor lansate de Agent Green: Sunt rupți de realitate complet

Reacția lui Tanczos Barna a venit după ce organizația „Agent Green” a susținut că Ministerul Mediului a ordonat gărzilor forestiere să „tolereze toate transporturile cu pom de Crăciun la nivel național, chiar dacă acestea nu apar în sistemul de trasabilitate SUMAL 2.0”.

„N-aș vrea să comentez. Agent Green-ul am văzut anul acesta de foarte multe ori că sunt rupți de realitate complet. Problema este clară din 2020. Pomii de Crăciun nu fac obiectul trasabilității prin SUMAL. În septembrie 2020 legea s-a modificat și pomii de Crăciun nu mai fac obiectul SUMAL, pentru că în proporție de 90% pomii de Crăciun nu se mai taie din pădurile României, ci se aduc din import sau provin din culturi specializate pentru pomi de Crăciun.

Dacă mergem în piețe, nu mai vedem acei brazi pe care i-am avut în anii ’90 sau în anii ’80. Din acest punct de vedere se urmărește trasabilitatea acestor pomi de Crăciun din culturi speciale prin aviz de însoțire a mărfii.

Există o circulară de clarificare care s-a trimis de la Direcția de specialitate cum că pomii de Crăciun din 2020 nu mai fac obiectul SUMAL”, a declarat Tanczos Barna, potrivit digi24.ro

Ministrul Mediului numește implementarea SUMAL 2 un succes

De asemenea, Barna a spus că implementarea SUMAL 2 este „un succes” iar sistemul informatic „a crescut mult eficiența împotriva tăierilor ilegale”.

„Consider implementarea SUMAL 2 un succes. Un sistem informatic care a crescut mult eficiența împotriva tăierilor ilegale. Anul acesta n-am mai văzut nicio poză cu așa-zisele defrișări, tăieri pe suprafețe mari ilegal, unde dispare pădurea. Nu am poze recente din acest punct de vedere.

Cu siguranță, infracționalitatea există în continuare. Se taie ilegal în continuare, dar avem un control mult mai riguros pe tot ce se transportă în România.

Am avut săptămânile trecute un control extrem extrem de riguros în Maramureș. Săptămâna viitoare vom avea împreună cu ministrul Bode o analiză pe rezultatul controlului multiplu. A venit acasă o echipă de control, s-a dus o altă echipă de control. Au fost cinci infracțiuni găsite, sute de mii de lei amenzi aplicate. Este o luptă continuă”, a completat Barna.