Este vestea momentului în România! Cei de la RO Vaccinare au anunțat, pe pagina de Facebook, că au fost descoperite 6 cazuri de ciupercă neagră. Se întâmplă la noi în țară iar cei afectați sunt pacienții post COVID-19. Boala, care are un indice de mortalitate crescut, se numește și mucormicoză. Ea a făcut prăpăd în India.

Cazuri de ciupercă neagră (mucormicoză) la pacienți post COVID-19 în România! Acest anunț stă scris chiar pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

„În spital, am avut, în 15 ani, doar patru cazuri de mucormicoză și suntem un centru cu adresabilitate mare. Acum, am avut șase cazuri într-o singură lună. Deci, clar, numărul acestora a crescut simțitor și ne așteptăm în continuare să mai identificăm astfel de cazuri de mucormicoză.

Mare parte dintre aceștia erau pacienți diabetici, dar am avut și pacienți non-diabetici, care avuseseră tratamente cu doze mari de glucocorticoizi”, a declarat conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie, director medical al Institutului de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București, într-un interviu acordat pentru Ro Health Review.

Șase cazuri de ciupercă neagră au fost diagnosticate în doar o lună

RO Vaccinare mai arată că șase cazuri de mucormicoză (ciupercă neagră) au fost diagnosticate, în doar o lună, la Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București. Cazurile au fost identificate la pacienți care au trecut prin boala COVID-19. Medicii atrag atenția că, în timpul pandemiei de COVID-19, numărul pacienților diagnosticați cu mucormicoză a crescut simțitor.

Dintre cei șase pacienți diagnosticați cu mucormicoză, patru au avut o evoluție favorabilă, unul a decedat, iar un altul se află la Terapie Intensivă, după ce a fost operat. De regulă, infecția cu mucormicoză a fost identificată la o lună, o lună și jumătate după ce pacienții s-au vindecat de COVID-19. Medicii spun că vârsta pacienților diagnosticați este în scădere.

Ciuperca neagră afectează creierul și plămânii

În aceeași postare se explică că ciuperca neagră afectează sinusurile, creierul și plămânii și poate fi fatală pentru pacienții diabetici sau cu imunitatea scăzută.

Potrivit statisticlilor, mucormicoza rinosinuzală are un indice de mortaliate cuprins între 36 și 40 la sută, în timp ce, în cazul mucormicozei pulmonare, indicele de mortalitate variază între 75 și 100%. De aceea, spun medicii, identificarea precoce a mucormicozei este extrem de importantă, iar inițierea tratamentului este esențială.

Care sunt cele mai frecvente simptome

Cele mai frecvente simptome observate la pacienții cu mucormicoză asociată cu COVID-19 au fost durerea facială, ptoza palpebrală, scăderea acuității vizuale și chiar pierderea vederii, afectare sinusală cu risc de extindere cerebrală și pulmonară. Evoluția poate fi fatală în cazul pacientului cu diabet și imunitate scăzută.

„Boala nu este contagioasă, ceea ce înseamnă că nu poate fi răspândită în urma contactului cu oameni sau cu animale infectate”, se arată pe pagina RoVaccinare.

De unde poate fi luată boala mortală

Explicații pe acest subiect cutremurător au fost oferite de doctorul Răzvan Hainăroşie, director Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcțională O.R.L. „Prof. Dr.D.Hociotã” din Bucureşti. El a spus că nu doar pacienţii care trec prin boala COVID sunt vulnerabili la această boală, ci orice pacient cu un sistem imun care nu este competent.

„Această ciupercă poate fi luată de oriunde din mediu. Poarta de intrare este cea aeriană. Un om sănătos va gestiona fără probleme contactul cu această ciupercă. În schimb, un pacient imunosupresat nu va face același lucru”, a spus acesta. Potrivit cunoscutului doctor, este o patologie gravă pentru că are o mortalitate ridicată.

“Succesul tratamentului este dat de cât de rapid identificăm pacientul cu mirocmicoză, cât de rapid reușim să intrăm cu el la sală şi cât de repede inițiem tratamentul cu antifungic la sală.

Ea practic trombozează vasele, iar țesutul respectiv devine fără hrană un țesut mort, şi infectează tot țesut, os nu ţine cont de nimic.

Dacă te știi un pacient cu diabet zaharat trebuie să ții în echilibru boala cu medicul diabetolog. Iar după infecția post-COVID, dacă avem ceva simptome rino-sinuzale nu ar fi rău să ne vadă un medic ORL”, a mai precizat medicul.