Marcel Ciolacu, explicații despre decontarea consultului oftalmologic

După scandalul privind decontarea consultului oftalmologic pentru bugetari, prim-ministrul Marcel Ciolacu a venit și cu explicațiile.

Șeful Guvernului spune că acest consult face parte dintr-o directivă europeană care prevede decontarea a 500 de lei. Banii, spune premierul, merg doar către cei care chiar au nevoie de ochelari.

Magistrații au solicitat fonduri pentru ochelari, însă premierul a subliniat că nu poate promova legi exclusiv pentru o anumită categorie.

”Este o cerință europeană, cu decontările pentru ochelari până în 500 de lei. În rest vorbim despre majorări între 5% și 15%.

Nu putem face legi pentru o anumită categorie, doar pentru că ne putem judeca între noi și ne putem da dreptate. Guvernul trebuie să acopere întreaga umbrelă.

În ceea ce privește decontarea pentru ochelari. Guvernul își permite 500 de lei, dar acești bani vor fi accesați doar dacă ai nevoie de ei pentru consult oftalmologic”, a spus Marcel Ciolacu.

marcel ciolacu
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

România își permite decontarea

Premierul a mai spus că România își permite efortul bugetar. De asemenea, el a mai spus că această abordare a fost una corectă şi echilibrată.

„În acest moment, din ceea ce am stabilit împreună cu ministrul Finanţelor, Guvernul României atâta îşi permite. Ea (ordonanţa, n.r.) este pusă în transparenţă. Dar eu vă spun că Guvernul României – ceea ce mi-a transmis mie Ministerul de Finanţe – este că acest efort bugetar şi-l poate permite România în acest moment. Şi eu cred că de la începutul anului, această abordare a fost una corectă şi echilibrată”, a mai adăugat şeful Guvernului.

Magistrații vor avea consultul oftalmologic decontat

Angajații Înaltei Curți de Casație și Justiție vor fi despăgubiți pentru cheltuielile legate de ochelarii de vedere, în conformitate cu o hotărâre din decembrie 2022 a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care impune angajatorilor obligația de a furniza ochelari de vedere angajaților care lucrează în fața unui monitor.

Corina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, a adoptat măsuri pentru a preveni un val de procese în care judecătorii cer compensarea ochelarilor de vedere.

Pe data de 1 aprilie 2024, Corbu a emis Ordinul nr. 128 din 26 martie 2024 către toate curțile de apel din România, stabilind un plafon de 3.000 de lei pentru rambursarea ochelarilor de vedere pentru judecătorii care desfășoară activități în fața unui monitor, dintre care 2.500 de lei pentru lentile și 500 de lei pentru rame.

În plus, ordinul emis de Corina Corbu include și acoperirea costurilor pentru examenul medical și serviciile necesare pentru realizarea ochelarilor.

În aceste situații, nu există un plafon stabilit. Dacă diagnosticul rămâne neschimbat, rambursarea va fi efectuată o dată la doi ani.