Câți bani câștigă judecătorii și procurorii în România

Așadar, salariul mediu net al unui judecător este de 13.369 lei. Simultan, suma este puțin mai mare în cazul unui procuror, respectiv 13.473 lei. Salariul mediu net câștigat de grefieri, personal conex și consilieri probațiune nu depășeste 10.000 de lei. Astfel, sumele sunt următoarele:

  • judecător: 13.369 lei;
  • procuror: 13.473 lei
  • grefier: 5.232 lei;
  • personal conex: 2.988 lei;
  • consilieri probațiune: 4.985 lei.

Cresc salariile şi pensiile speciale ale magistraţilor

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine că majorarea salariilor magistraţilor, precum şi a pensiilor speciale, are loc pentru a fi evitate cheltuieli de zeci de milioane de lei, pentru procese intentate de magistraţi pentru recuperarea unor drepturi salariale.

Am adoptat un ordin. Mă obliga decizia Curţii Cosntituţionale a României”, a fost explicaţia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu. Deţinătorul portofoliului Justiţiei a subliniat că prin această decizie ar urma să fie făcute economii. „Ministerul va face economii de zeci de milioane de lei pentru ca vom evita sute de procese. 20% dintre angajaţi deja aveau (n.r – decizii câştigate în instanţă)”, a completat Cătălin Predoiu.

Predoiu susţine că până la finalul anului va face un proiect privind salarizarea unitară în sistemul judiciar, pentru a rezolva dezechilibrele din sistem legate de grade, funcţii sau sporuri.