Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus luni seara, după ședința liderilor partidelor din coaliția de guvernare, că acordarea pensiilor speciale ale aleșilor locali s-ar putea amâna cu un an de zile.

„S-a avut această discuție. Credem că cea mai bună soluție în acest moment este prorogarea de termen pentru un an de zile”, a declarat Marcel Ciolacu după ședința coaliției de guvernare.

Liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat, în urma ședinței de coaliție de luni seară, că încă nu s-a luat nicio decizie în urma întâlnirii și va fi stabilită o altă întâlnire marți, începând cu ora 15:00.

Ce se va întâmpla cu certificatul verde?

Referitor la certificatul verde, Marcel Ciolacu a spus că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, lucrează la o variantă care, până la sfârșitul anului, va trebui să treacă prin Parlament.

„Am făcut apel la oamenii politici să se abțină în domeniul pandemiei. Proiectul din Parlament nu a trecut de Senat, înseamnă că există un semnal. Domnul Rafila a venit cu o nouă propunere, îl lăsăm pe domnul Rafila să răspundă exact. Există două propuneri, să se meargă pe varianta veche sau să se vină cu o nouă propunere”, a spus Marcel Ciolacu.

TVA la gigacalorie va rămâne la 5%

Marcel Ciolacu a mai declarat că TVA la gigacalorie va rămâne la 5% pentru a fi ”suportabil” la plata facturilor la căldură până în luna martie:

”În cursul zilei de mâine, cel târziu luni o să terminăm socotelile. O să venim cu reducerea TVA la gigacalorie până în martie, să fie suportabil. O să rămână 5% (…) Sumele trecute în programul de guvernare nu se mai negociază (…) Nu s-a luat nicio decizie. Mâine, la ora 15:00, o să avem o nouă întâlnire. Sunt două propuneri la certificatul verde.

Va exista o propunere până la sfârșitul anului, ca să treacă prin Parlament. Despre pensiile primarilor, cea mai bună soluție este prorogarea pentru un an de zile (…) Am avut o discuție preliminară, sunt funcții politice, e normal să le discutăm. Vor fi încheiate aceste discuții. Noii prefecți vor fi numiți după ce vor fi verificați și trecuți prin filtre instituționale”.