Conform unei informări de ultimă oră, utilizatorii trebuie să știe că backup-urile salvate în Google Drive sau iCloud vor fi criptate de WhatsApp, înainte să fie urcate în cloud, doar dacă acesta va activa această nouă opţiune.

De menționat este faptul că WhatsApp a lansat oficial această nouă facilitate la doar o lună după ce a început să testeze criptarea backup-urilor cu un număr limitat de utilizatori. Ea va putea fi folosită atât pe iPhone, cât şi pe smartphone-urile cu Android.

Mai exact, datele utilizatorilor vor fi criptate de WhatsApp înainte de a le urca în cloud, indiferent că este vorba de salvarea pe Google Drive, în cazul Android, sau pe iCloud, în cazul smartphone-urilor Apple.

Utilizatorii trebuie să știe că noua facilitate este opţională, ceea ce înseamnă că cine dorește să beneficieze de ea, trebuie să o activeze manual de la Settings. După activare, utilizatorul trebuie să aleagă forma în care îşi va confirma, pe viitor, identitatea – direct cu cheia de criptare lungă de 64 de caractere sau cu o parolă pe care o va alege singur.

Ce schimbări face WhatsApp 

Prima variantă este mai sigură, însă utilizatorul va trebui să se asigure că nu pierde cheia, întrucât fără aceasta nu va mai putea restaura backup-ul. Totodată, parola puternică ar fi metoda cea mai simplă, însă mai puțin singură în contextul în care cheia va fi salvată pe serverele WhatsApp şi va putea fi accesată introducând parola atunci când se doreşte restaurarea backup-ului.

Amintim faptul că noua opțiune WhatsApp referitoare la criptarea backup-urilor rezolvă cea mai mare vulnerabilitate a celei mai folosite aplicaţii de comunicare, care cripta deja mesajele dintre utilizatori, dar lăsa vulnerabile datele acestora salvate în cloud.

De menționat este faptul că recent, WhatsApp a venit cu o altă surpriză pentru utilizatorii săi. Cei de la WABetaInfo au dezvăluit o nouă funcție din aplicație  înainte ca aceasta să fie disponibilă la scară largă.

Opțiunea va face viața semnificativ mai ușoară utilizatorilor care s-au obișnuit să folosească mesajele vocale pentru a putea comunica mai rapid. Mai exact, este vorba de integrarea in-app a unui algoritm de transcriere a acelor înregistrări în format text.

Mesajele vocale pe WhatsApp reprezintă o funcție utilă când nu te afli într-o situație în care să tastezi un mesaj stufos. Pe de altă parte, nu toți utilizatorii sunt bucuroși să asculte un mesaj, mai ales în public, însă această nouă funcție ar putea schimba anumite aspecte.