Facebook încearcă să lămurească situația și vine cu clarificări în ceea ce privește noile clauze de utilizare a aplicației Whatsapp. Facebook foloseşte conturile de social media ale companiei pentru a încerca să stăvilească valul de utilizatori care au început să renunţe la WhatsApp şi au trecut la Signal şi Telegram. În paralel, executivii companiei au ieşit şi ei cu mesaje similare, trădând o uşoară panică.

Pe conturile WhatsApp de Facebook şi Twitter se vorbeşte despre criptarea end-to-end. Astfel, datorită acesteia, mesajele şi apelurile dintre utilizatori nu pot fi văzute de compania americană. Adam Mosseri şi alţi executivi Facebook au postat mesaje prin care explică faptul că noile clauze se referă la mesajele trimise de utilizatori companiilor. Scandalul anti-Facebook a ajutat deja două dintre cele mai cunoscute aplicaţii concurente să crească în ultimele zile mai mult decât de obicei.

Signal, o amenințare pentru Whatsapp

Signal a numărat duminică 810.000 de utilizatori noi, de 18 ori mai mulţi decât într-o zi normală. Numărul mare de utilizatori noi a creat probleme pentru Signal. Compania a avertizat că procesul de înregistrare se realizează cu o oarecare întârziere. Telegram a trecut de 500 de milioane de utilizatori activi, după ce, în ultimele 24 de ore, a câştigat peste 25 de milioane de noi utilizatori. Ambele aplicaţii au ajuns în fruntea topurilor din App Store şi Google Play după performanţele din ultimele zile.

Noii termeni de confidenţialitate de la WhatsApp atribuie acestei aplicaţii dreptul de a împărtăşi datele personale ale utilizatorilor. Inclusiv locurile în care se află şi numerele lor de telefon, cu compania sa mamă, Facebook Inc. Dar şi cu divizii ale acesteia, precum Instagram şi Messenger. Utilizatorii care nu vor accepta noii termeni nu vor mai avea acces la conturile lor începând din data de 8 februarie, relatează AFP.

Susţinătorii dreptului la confidenţialitate au criticat acel update şi au citat istoricul companiei Facebook în ceea ce priveşte gestionarea datelor private ale utilizatorilor. Mulţi dintre ei le-au sugerat acestora să migreze către alte platforme online, precum Telegram şi Signal.

Elon Musk susține Signal

Printre susţinătorii aplicaţiei Signal se află şi antreprenorul sud-african Elon Musk. El le-a recomandat admiratorilor lui să renunţe la WhatsApp şi să înceapă să folosească Signal. Administratorii de la Signal au adăugat duminică mai multe servere pentru a susţine traficul online. Această aplicaţie non-profit era folosită în mare parte de jurnalişti şi activişti pentru drepturile omului. Ei căutau un mod de comunicare mai sigur şi cu o criptare superioară.

Aplicaţia WhatsApp, ale cărei instalări zilnice au scăzut cu 7% duminică în comparaţie cu ziua de miercuri, a fost descărcată de aproape 1,2 milioane de utilizatori pe 10 ianuarie.