Noua aplicație Signal a înregistrat creșteri spectaculoase ale instalărilor zilnice, în ultima perioadă. Tot mai mulți ulizitatori WhatsApp renunța la aplicație în favoarea Signal. Numărul noilor utilizatori care instalează aplicaţia gratuită de mesagerie instantanee Signal în fiecare zi este pe cale să depăşească pragul de 1 milion. Numărul se apropie foarte mult de nivelurile înregistrate de mult mai marele său rival WhatsApp. Se întâmplă în urma publicării unui update al acestui serviciu de mesagerie online deţinut de Facebook în ceea ce priveşte politica sa de confidenţialitate, potrivit Reuters.

WhatsApp și-a actualizat termenii

Aproximativ 810.000 de utilizatori din lumea întreagă au instalat Signal în cursul zilei de duminică, de aproape 18 ori mai mult decât numărul de descărcări ale acestei aplicaţii din data de 6 ianuarie, ziua în care WhatsApp şi-a actualizat termenii politicii sale de confidenţialitate, potrivit datelor comunicate de compania de cercetări de piaţă Apptopia.

Noii termeni de confidenţialitate de la WhatsApp atribuie acestei aplicaţii dreptul de a împărtăşi datele personale ale utilizatorilor, inclusiv locurile în care se află şi numerele lor de telefon, cu compania sa mamă, Facebook Inc., şi cu divizii ale acesteia, precum Instagram şi Messenger. Utilizatorii care nu vor accepta noii termeni nu vor mai avea acces la conturile lor începând din data de 8 februarie, relatează AFP.

Update-ul este criticat

Susţinătorii dreptului la confidenţialitate au criticat acel update şi au citat istoricul companiei Facebook în ceea ce priveşte gestionarea datelor private ale utilizatorilor, iar mulţi dintre ei le-au sugerat acestora să migreze către alte platforme online, precum Telegram şi Signal. Printre susţinătorii aplicaţiei Signal se află şi antreprenorul sud-african Elon Musk, care le-a recomandat admiratorilor lui să renunţe la WhatsApp şi să înceapă să folosească Signal.

Pentru a face faţă numărului mare de utilizatori noi, administratorii de la Signal au adăugat duminică mai multe servere pentru a susţine traficul online. Până de curând această aplicaţie non-profit era folosită în mare parte de jurnalişti şi activişti pentru drepturile omului, care căutau un mod de comunicare mai sigur şi cu o criptare superioară. Aplicaţia WhatsApp, ale cărei instalări zilnice au scăzut cu 7% duminică în comparaţie cu ziua de miercuri, a fost descărcată de aproape 1,2 milioane de utilizatori pe 10 ianuarie.