Schimbare pentru iPhone

Schimbare pentru iPhone! Potrivit unor surse raportate de Bloomberg, Apple este în curs de a crea și de a încorpora în dispozitivele și aplicațiile sale un motor de căutare dezvoltat intern.

Cunoscut sub numele de cod Pegasus, acest motor de căutare va fi integrat perfect în iOS, iPadOS și macOS, facilitând căutarea de informații și documente personale.

Motorul de căutare viitor ar putea să includă caracteristici avansate ale inteligenței artificiale generative, permițând utilizatorilor să pună întrebări, similar cu interacțiunile cu ChatGPT.

La conducerea acestui motor de căutare dezvoltat de Apple se află fostul executiv Google, John Giannandrea.

În prezent, produsele Apple sunt echipate cu o funcționalitate de căutare generală denumită Spotlight. Această funcție permite utilizatorilor să efectueze căutări atât la nivel local, în rândul fișierelor și aplicațiilor instalate, cât și pe internet.

Funcționalitatea este valabilă și pentru iPhone.

Cu toate acestea, data la care Apple va decide să integreze funcțiile de căutare ale lui Pegasus pe propriile dispozitive rămâne necunoscută.

Apple Safari 17 a fost lansat pentru macOS Monterey și Ventura

Până atunci, Apple a lansat macOS 14 Sonoma, împreună cu Safari 17 pentru macOS Monterey și Ventura. Iată care sunt noile caracteristici Safari disponibile pentru vechile sisteme de operare.

  • Profiluri

Safari 17 introduce suportul pentru profiluri. Acest lucru vă permite să creați spații separate pentru uzul profesional și cel personal. Fiecare profil are propriul istoric de navigare, cookie-uri, extensii, Tab Groups și Favorites. Pentru a începe să utilizați această funcție, faceți clic pe Safari în bara de meniu și selectați Create Profile (Creare profil).

  • Navigare privată îmbunătățită

Modul de navigare privată din Apple Safari vă va bloca sesiunea atunci când nu utilizați browserul. Apple menționează că ferestrele Private Browsing vor fi blocate automat după 8 minute de inactivitate, sau atunci când dispozitivul este blocat, sau când este activată partajarea ecranului.

Atunci când reveniți la Safari și încercați să accesați filele private, veți fi întâmpinat de o solicitare care va cere TouchID-ul dispozitivului pentru a debloca accesul la conținut.

Acest lucru poate ajuta la împiedicarea altora de a vă spiona sesiunile private de navigare. Funcția este activată în mod implicit; dacă nu vă place, o puteți dezactiva din Setări > fila Confidențialitate din Safari. Debifați opțiunea care spune „necesită Touch ID pentru a vizualiza filele blocate”.

  • Search

Apple spune că bara de căutare din Safari 17 este acum mai receptivă ca niciodată și afișează sugestii relevante pentru interogare. Rezultatele sunt prezentate într-un design mai ușor de citit, care nu este diferit de cel al Spotlight.

  • Selectarea mai multor file

Acum puteți selecta mai multe file deodată în Safari 17. Acest lucru poate fi util pentru a crea un nou grup de file cu selecția sau pentru a muta filele în jurul barei Tab.

Potrivit Apple Insider, actualizarea Safari 17 are aproximativ 165 MB pentru a fi descărcată. O puteți instala din System Preferences > General > Software Update în macOS 12 Monterey și prin System Settings > General > Software Update în macOS 13 Ventura.

Portalul de securitate al Apple menționează că Safari 17 este livrat cu o serie de câteva remedieri de securitate. Safari 17 nu este disponibil pentru macOS 11 Big Sur.

Noutăți în macOS 14 Sonoma

Apple a lansat macOS 14 Sonoma pe 26 septembrie. Să aruncăm o privire la noile caracteristici pe care actualizarea le-a adus pentru Mac.

  • Ecran de blocare și protecții de ecran

Ecranul de blocare de pe macOS 14 este ușor diferit față de versiunile anterioare ale sistemului de operare. Secțiunea de autentificare, cu poza și numele de utilizator, nu mai este centrată, ci apare acum în partea de jos a ecranului. Imaginea afișează o miniatură mai mică.

  • Widget-uri pentru desktop

macOS 14 Sonoma introduce suport pentru Widget-uri pe desktop. Acum puteți plasa widget-urile preferate, cum ar fi Fotografii, Contacte, Stocuri etc., pe ecranul principal. Faceți clic dreapta pe desktop și selectați Editare widget-uri pentru a accesa noua Galerie de widget-uri. Aceasta vă permite să răsfoiți diferitele widget-uri pe care le puteți adăuga pe ecranul de pornire.

  • Modul de joc

Apple dorește ca Mac-urile să fie aparate de jocuri, iar noul Game Mode din macOS 14 Sonoma îmbunătățește drastic performanța în jocuri. Modul Joc se declanșează automat atunci când rulați un joc, pentru a-i acorda acestuia prioritate maximă pe CPU și GPU, reducând în același timp utilizarea pentru sarcinile de fundal. De asemenea, reduce latența cu controllerele de joc wireless, AirPods etc.

  • Aplicații web pe dock

Acum puteți să vă fixați site-ul web favorit în dock din meniul de partajare din Safari. Aceasta se va transforma într-o aplicație web, cu un design simplificat, asemănător unei aplicații, cu o bară de instrumente simplă. Aplicațiile web fixate pe docuri vor afișa insigne de notificare.

  • Parole și Passkey

Safari de pe macOS 14 Sonoma poate fi folosit pentru a partaja parolele cu familia și prietenii. Atunci când creați un grup, veți putea partaja parolele și, de asemenea, le veți putea edita atunci când este necesar. Parolele se actualizează automat pentru ceilalți utilizatori atunci când le modificați. Puteți să vă conectați cu ID-ul Apple folosind Passkeys care sunt stocate în siguranță pe dispozitiv.