Sectorul 1 este sufocat la propriu. Maldărele de gunoaie sunt peste tot. Șobolanii au început să mișune nestingheriți iar bucureștenii sunt în pragul disperării. Părțile implicate par departe de o înțelegere. Cu toate acestea, astăzi după-amiază, de la ora 16.00, se va face o încercare de deblocare a situației. Mai exact, după-amiază se va întruni un grup de lucru care să caute o soluție. Sunt invitați și reprezentanți ai Prefecturii, ANRSC și ai Gărzii de Mediu.

Prefectul Alin Stoica a declarat la Digi24 că o soluție juridică există și că poate fi pusă în aplicare pentru deblocarea situației cel puțin pe termen scurt. El a precizat că există și posibilitatea instituirii stării de alertă, dar că Prefectura nu are personal calificat care să spună cât de gravă este situația. Între timp, consilierii locali PNL susțin că 80 la sută dintre agenții economici din sector nu au contracte cu operatorul de salubritate. Referitor la dezvăluirea consilierilor PNL, Alin Stoica a spus că va cere un raport pentru a vedea dacă sunt susținute: „Voi cere azi un raport al poliției locale să vedem dacă se verifică că agenții economici au sau nu contracte, sau dacă au au pe cantități mai mici decât cele pe care le produc”.

Ce a declanșat criza gunoaielor

Firmele de sortare a gunoiului nu mai primesc deșeurile pentru că există o datorie de 4 milioane de leiâ. Această sumă ar trebui plătită de firma de salubrizare Romprest. Reprezentanții Romprest spun, pe de altă parte, că firma nu are bani deoarece primăria nu și-a plătit datoriile. Este vorba despre o sumă de aproximativ 60-70 de milioane de lei.

Pe de altă parte, primarul Clotilde Armand acuză o mafie a gunoiului, fără sa dea nume, și spune că actualul contract dintre Primărie si Romprest. În replică, Romprest spune că este legal, ba chiar are și o hotărâre de instanță prin care poate executa silit Primăria dacă nu plătește serviciile de salubrizare.

Gunoiul din Sectorul 1 costă aprox 200 de milioane lei pe an, în buget s-au votat doar 125 de milioane, s-au plătit niște datorii mai vechi, de vreo 60 de milioane de lei, și cam atât.

Finalul dramatic îi afectează puternic pe bucureșteni, care zilnic postează sute de poze cu gunoiul lăsat de izbeliște pe străzile din Sectorul 1.

Sursa foto: Wikimedia