Ce salariu primește un tractorist?

Ce salariu primește un tractorist? Un loc de muncă plătit foarte bine este ocolit de majoritatea oamenilor, cu toate că salariul poate ajunge până la 6.000 de lei.

Este vorba despre munca de tractorist. Multe ferme din România duc lipsă de persoane potrivite pentru această poziție, mai ales în contextul în care mulți români aleg să plece din țară.

Fermierii spun că nu găsesc persoane să angajeze în plin sezon agricol. Despre acest subiect a vorbit și Cristi Boghiu, inginer horticultor din zona Iași. El spune că, din cauza lipsei de personal, trebuie să manevreze un tractor la ferma din Prisăcani.

”Pentru rabatarea semănătoarei, totul, display, cu touch screen. Nu vorbim de chestii super grele, dar trebuie atenţie sporită”, explică Cristi Boghiu.

Totuși, el spune că ar mai avea nevoie de doi colegi. Cei mai mulți, însă, nu vor să lucreze într-un astfel de domeniu.

”Este destul de greu, nu prea mai sunt oameni specializaţi pe meseria de tractorist sau mecanic agricol. Nu mai sunt şcoli şi nu mai sunt dornici de a învăţa. Și care sunt dornici de a învăţa, vin, stau o perioadă foarte scurtă şi apoi fac altceva, pleacă”, a explicat specialistul.

Cu toate că salariile în agricultură ar putea ajunge la nivelul celor din domeniul IT, tinerii nu manifestă interes pentru acest sector.

Venitul lunar al unui tractorist se situează în medie la 4000 de lei, dar în timpul sezonului agricol poate ajunge până la 6000 de lei.

Există variații considerabile în ceea ce privește salariile tractoriștilor, în funcție de regiunea și de firma agricolă unde își desfășoară activitatea. Unele ferme din vestul țării ar putea oferi chiar și 10.000 de lei pe lună.

tractor
SURSA FOTO: Pexels

Românii pleacă în străinătate

Conform spuselor lui Nea Miluță, un fermier în vârstă de 85 de ani, în trecut gestiona sute de hectare de teren. În prezent, abia reușește să îngrijească 15 hectare.

”Nu am avut niciodată tractorist. Numai eu am muncit. Nu găseşti. Cei mai mulți pleacă în străinătate”, povestește bărbatul.

În același timp, Universitatea Ştiinţele Vieţii produce 30 de absolvenți anual pregătiți să lucreze cu tractoarele respective. Cu toate acestea, o mulțime dintre aceștia optează să plece în străinătate.

Denis Țopa, prorector USV Iași, spune că există o specializare numită exploatarea maşinilor şi instalaţiilor pentru agricultură şi industria alimentară. El spune că aceasta este o specializare destul de vânată de către absolvenţii de liceu.

După cei patru ani de studii, mulți reuşesc să se angajeze în această industrie.

”Avem o specializare pentru tineri, pentru băieţi îndeosebi, doritori de a urma cursuri în această arie. Specializarea se numeşte exploatarea maşinilor şi instalaţiilor pentru agricultură şi industria alimentară şi este o specializare destul de vânată de către absolvenţii de liceu pentru că la finalul celor 4 ani, mulţi dintre ei reuşesc să se angajeze în această industrie”, a explicat Denis Țopa, prorector USV Iași.

În prezent, fermele din România se confruntă cu un deficit de 400 de tractoriști. Din păcate, situația nu se va putea remedia instat.