Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat vineri că multe locuri de muncă ale românilor sunt susceptibile de a fi înlocuite de roboți și de Inteligența Artificială. În acest sens, oficialul i-a îndemnat pe aceștia să se pregătească pentru alte domenii de activitate.

Roboții și Inteligența Artificială ne vor lua locurile de muncă

Ministrul Oprea a subliniat că impactul Inteligenței Artificiale va fi simțit mai devreme decât ne putem imagina și că este necesar să luăm în considerare aceste schimbări în piața muncii.

Unele joburi vor fi înlocuite de roboți. Cu toate acestea, trebuie să transformăm aceste schimbări în oportunități pentru alte locuri de muncă, a declarat ministrul Economiei.

Oprea a dat ca exemplu UiPath. Compania românească listată la bursa de la New York dezvoltă roboți capabili să preia munca repetitivă, desfășurată în fața calculatorului. Oamenii care sunt implicați în astfel de activități repetitive trebuie să se adapteze la cerințele pieței și să fie pregătiți pentru alte joburi.

De asemenea, Oprea a subliniat potențialul României în domeniul tehnologiei și al Inteligenței Artificiale. El a menționat că există o comunitate puternică de specialiști în acest domeniu.

„Am cunoscut antreprenori care au proiecte fantastice în Inteligența Artificială și mi-au spus că ei fac parte dintr-o comunitate de 5.000 de IT-ști care lucrează cu AI. Am fost surprins, mergând în Germania, la o firmă renumită, să văd că șefa departamentului de AI era din România. Și în Washington am găsit mulți români specialiști în Cyber Security și Inteligență Artificială. Cred că avem ceva foarte puternic în România în această direcție”, a mai adăugat Radu Oprea la Digi24.

Antreprenorii din România nu se feresc să adopte noile tehnologii

Antreprenorii români nu se feresc să adopte tehnologia pentru a-și optimiza operațiunile, a crește eficiența și a inova. Totuși, inovația și digitalizarea rămân în continuare arii de dezvoltare, mai ales în contextul avansului semnificativ la nivel global. Inclusiv în zona tehnologiilor emergente (open data, inteligența artificială, blockchain).

Va fi nevoie de efort susținut în continuare pentru ca firmele locale să țină pasul cu trendurile globale, spunea Andrei Burz-Pînzaru, Partener Reff & Asociații, despre tendințele care caracterizează în prezent mediul antreprenorial din România. Va fi nevoie de asta pentru a putea folosi:

  • inteligența artificială
  • automatizarea
  • și soluțiile digitale de o manieră care să permită creșterea productivității, reducerea costurilor și, în ultima instanță, obținerea și menținerea unui grad de competitivitate ridicat la nivel local și internațional.