Deputatul PSD a  declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că este extrem de complicat să fie lăsate aproape 13.000 de obiective fără finanţare, în condiţiile în care la cele mai multe dintre acestea gradul de execuţie este de peste 85%.

“În proiectul de buget ni se spune că taie 5 miliarde de la PNDL, o diminuare drastică a bugetul Ministerului, singurul minister care face dezvoltare regională prin autorităţile publice locale, adică pe de o parte tai 42%, adică cinci miliarde de lei şi pe de altă parte în nota de fundamentare a aceluiaşi buget spui că plăteşti toate proiectele, finalizezi şi PNDL 1, etapa 1 şi PNDL 2, adică etapa a doua, până în 2020. V-am spus că este o brambureală. Ca să vă răspund ce ar însemna tehnic 5 miliarde de lei, până la 1 noiembrie anul curent plăţile pe PNDL în total au fost fix de 5 miliarde. Practic, dânşii anunţă că taie tot, contravaloarea a tot ce s-a lucrat şi s-a plătit pe PNDL până la 1 noiembrie”, a spus fostul ministru al Dezvoltării.
Suciu crede cu tările că Guvernul Orban nu va opri finanţarea pentru PNDL.
“Eu cred că niciun guvern, fie el şi iresponsabil cum este Guvernul Partidului Naţional Liberal, nu va opri finanţarea pentru PNDL. În primul rând, din raţiuni juridice pentru că v-am spus este extrem de complicat să laşi aproape 13.000 de obiective în aer fără finanţare în condiţiile în care pentru mare parte din ele gradul de execuţie este de peste 85% şi de asemenea am să vă dau o informaţie despre bugetul de anul acesta. În bugetul de anul curent când eram la guvernare, a fost o alocare pentru PNDL de 2,5 miliarde, dar cu o discuţie extrem de fermă că la prima rectificare de buget în al treilea trimestru, vor fi asigurate toate toate sumele. Sper să fie aceasta şi logica celor de la Partidul Naţional Liberal”, a mai spus Suciu.
El crede că Guvernul nu poate opera reduceri unidirecţional, doar la primăriile PSD, pentru că, dacă va fi o asemenea discriminare, atunci funcţionarii publici care nu plătesc facturile în ordinea în care au fost înregistrate vor ajunge la puşcărie.
“Vă readuc aminte, cele peste 3.000 de proiecte care se derulează în comunităţi conduse de primari ai Partidului Naţional Liberal, nu pot să facă doar unidirecţional o tăiere atât de drastică de buget pentru că vreau să vă spun dacă o operează aşa cum au început cu discriminare, asta înseamnă puşcărie pentru toţi funcţionarii publici care nu plătesc facturile în ordinea cum au fost înregistrate la minister, aşa cum a făcut acest mult hulit guvern PSD. Am făcut plăţi pentru toate facturile indiferent de culoarea politică a primarilor şi vă mai aduc aminte că niciun obiectiv nu poate fi recepţionat fără un control al instituţiilor statului, în special al Inspectoratului de Stat în Construcţii.  Acum ei vor să sperie primarii Partidului Social Democrat că le taie finanţarea şi ca să li se deblocheze, în mărinimia lor, preşedinţii de organizaţii judeţene PNL îi ajută. Nu, nu se va întâmpla şi vreau să spun foarte clar, cine îndrăzneşte să schimbe regulile în timpul jocului va avea de furcă”, a mai afirmat Daniel Suciu.
Declarațiile fostului ministru survin după ce Guvernul Orban a făcut publică Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2020-2022. În document se menționează că Bugetul Ministerului Dezvoltării va scădea de la 9,1 miliarde de lei în acest an la 5 miliarde de lei în 2020, iar bugetul alocat Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) scade de la 7,06 miliarde de lei la 2,5 miliarde de lei.