Senatorul liberal Florin Cîţu este ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor în Guvernul Orban. El a fost audiat marţi în comisiile de specialitate, unde şi-a luat un angajament pentru aducerea înapoi în ţară a tezaurului de la Moscova.

“Îmi iau un angajament, voi face tot ce îmi stă în putinţă să revigorez, împreună cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, comisia comună româno-rusă care are ca obiectiv repatrierea aurului de la Moscova”, a precizat Florin Cîţu.

Ministrul propus a mai adăugat: “Cred că miniștrii de Finanțe de până acum nu au făcut suficient.”

Tezaurul trimis în Rusia în timpul Primului Război Mondial includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane particulare, colecții de artă, bijuterii, arhive, etc. Toate acestea au fost transportate din România spre Rusia țaristă cu scopul de a fi adăpostite de armatele Puterilor Centrale, care ocupaseră o parte însemnată a României și amenințau să ocupe întreg teritoriul național. După Marea Revoluție din Octombrie și preluarea puterii de către comuniști, sub conducerea lui Lenin, proaspăt instalata putere sovietică a sechestrat tezaurul și a refuzat restituirea acestuia.

Florin Cîțu a primit aviz negativ din partea comisiei de specialiate, dar PNL nu va renunța la nominalizarea acestuia.