Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz, a adoptat un proiect de lege ce vizează reducerea vârstei de pensionare pentru anumiţi angajaţi.

Reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani

Este vorba despre persoanele care au lucrat cel puţin 25 de ani în industria de producţie de energie termică şi electrică. Acestea vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare.

Persoanele care au desfăşurat aceste activităţi vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi, se arată în proiectul de lege ce a trecut astăzi de Parlament.

S-au înregistrat 302 voturi pentru, unul contra şi patru abţineri, transmite Agerpres.

Ce activităţi vor fi şi ele considerate locuri de muncă în condiţii speciale?

Proiectul de lege completează în acest sens alin. (1) al art. 30 şi art. 56 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Actul normativ prevede introducerea unor noi activităţi din domeniul producţiei energiei electrice şi termice, în categoria celor care se desfăşoară în condiţii de muncă speciale, precum şi instituirea unei noi excepţii de la prevederile art.55 alin.(1) lit.b) din lege, stabilindu-se astfel condiţiile de pensionare pentru persoanele care au desfăşurat aceste activităţi.

Vor fi considerate locuri de muncă în condiţii speciale şi „activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”.

Prevederile intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial al României, Partea I. Camera Deputaţilor este for decizional.

Sindicaliştii au venit miercuri la Bucureşti, pentru a cere adoptarea proiectului

Un grup de sindicalişti de la Sindicatul Energia Rovinari a venit miercuri la Camera Deputaţilor pentru a solicita adoptarea acestui proiect, astfel încât minerii şi energeticienii din Complexul Energetic Oltenia să fie introduşi în categoria celor care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă speciale.

Manu Tomescu, vicepreşedinte Sindicatului Energia Rovinari: „Am venit astăzi în Parlament pentru a susţine un proiect de lege, un proiect care aduce o modificare la legea pensiilor, un proiect care să recunoască condiţiile speciale de muncă în care muncesc minerii şi energeticienii din Complexul Energetic Oltenia.

Datorită faptului că zeci de ani la rând angajatorul nostru, guvernele României au făcut reduceri de costuri inclusiv cu grupa de muncă, cu condiţiile de muncă ale minerilor şi energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia, media de vârstă a acestei bresle din această companie a ajuns la 52 de ani. Noi spunem – un genocid social, pentru că am făcut o medie, în ultimii cinci ani au decedat 45 de colegi de-ai noştri, în fiecare an, mineri şi energeticieni, în timpul activităţii.”

Sursă foto: Pixabay