Ultimele zile au adus în prim-plan un fenomen care părea greu de imaginat cu puţin timp în urmă: băncile se întrec în a atrage clienţii, reducând semnificativ dobânzile la credite.

Semnalul reducerii dobânzilor a fost dat de către Banca Naţională, care a redus, la 30 iunie, rata dobânzii de politică monetară cu o jumătate de punct procentual. În practică, acest 0,5% s-a multiplicat, ajungându-se la reduceri de până la 4%.

Primele reduceri care au survenit imediat ce BNR şi-a anunţat decizia au fost relativ timide, cu puţin peste 1%.

BCR şi Raiffeisen plusează

Astăzi, două dintre cele mai mari bănci din sistem, respectiv BCR  şi Raiffeisen au început o veritabilă cursă a reducerilor.

BCR a scăzut dobânzile la creditele în lei cu dobândă fixă pentru persoane fizice, cu 3,25 puncte procentuale, până la la 14,75% pe an.

La scurt timp după anunţul BCR a venit şi un comunicat din partea Raiffeisen, care anunţă o scădere la creditele în lei, de exmplu, de nu mai puţin de 4 procente.

Astfel, la creditele pentru nevoi personale, cu dobândă variabilă, scăderea a fost de patru procente, până la 13,79%, iar la cele cu dobândă fixă scăderea a fost de un punct procentual, până la 16%.

În ceea ce priveşte creditele de nevoi personale în euro, scăderea a fost de 0,5 puncte procentuale, până la 11,9%

DETALII:
Citeşte şi BCR reduce dobânzile la credite.
Citeşte şi Băncile reduc dobânzile rând pe rând.