„Medicamentul” pe care și-a propus să-l administreze include reîmpărțirea „nepartizană” a districtelor, umplerea instanțelor federale cu magistrați de stânga și organizarea, în 2020, a unui rencesământ „condus corect”.

La cei 90 de ani pe care i-a împlinit de curând, George Soros se poate mândri și cu cifra de 708 milioane. Nu este averea lui. Ci banii pe care i-a vărsat, fără număr fără număr, în cele două fundații ale sale, doar în 2018 (ultimul an cunoscut public).

Din acești bani, sume semnificative au ajuns la grupări care construiesc puterea politică în rândul femeilor. Sau la grupări politizate, precum celebra rețea de clinici de avorturi Planned Parenthood. Dar și la Centrul Brennan, care militează pentru eliminarea legilor privind identitatea alegătorilor. Și la organizații de stânga, cum ar fi Uniunea Americană pentru Libertăţile Civile (ACLU) sau Centrul pentru progresul american, al lui John Podesta.

E mult, e puțin 708 milioane dolari într-un an?

Comitetul Național Democrat și Comitetul Național Republican au avut nevoie de doi ani, 2017 și 2018, pentru a strânge 502 milioane de dolari. Un alt exemplu este dacă comparați cele 708 milioane de dolari donate de Soros cu donația făcută în 2018 de fundația cu același nume a miliardarului Charles Koch: 128 milioane de dolari.

Pe lângă suma de 708 de milioane de dolari date de Soros pentru acte „caritabile”, alte milioane le dă centrului său de lobby, Centrul de Politici pentru o Socoietate Deschisă. Acesta din urmă, după cum notează Influence Watch, a fost a doua sursă, din întreaga țară, pentru lobby-ul federal în anul 2019. Mai important chiar decât grupurile de lobby cu cheltuieli mari, precum Asociația Națională a Agenților Imobiliari, Cercetările Farmaceutice și Producătorii din America și Asociația Spitalelor Americane.

Așa că multinaționale nu pot decât să privească cu invidie când văd banii pe care imperiul Soros îl pune la bătaie lobbyistilor din D.C. De fapt, Soros aproape că dă de trei ori mai mult decât companii gigant ca Amazon, Boeing și Lockheed i-au cheltuit pe lobby.

Soros a extins masiv eforturile sale de lobby în ultimii ani, inclusiv pe problemele care au fost văzute ca un atac direct împotriva sa.

Maagnatul american de origine maghiară și evreiască este convins că, datorită vastei sale rețele Open Society, un centru de fundații și grupuri de propagandă, nu face decât să răspîndească binele în lume.

Între 2000 și 2018, fundațiile Soros au cheltuit aproape 8,9 miliarde de dolari, iar anul acesta a anunțat deja că va da 220 de milioane de dolari către „justiția rasială”.

Soros s-a insinuat eficient și în sistemul de justiție penală, transformându-l încet, dar sigur, prin investiții masive, cu ajutorul procurorilor districtuali. Din 2015, Soros a cheltuit cel puțin 17 milioane de dolari pentru a promova alegerea unor procurori „progresiști” în state precum Pennsylvania, Virginia și Arizona – câmpuri de luptă vizate de democrați.

De altfel, câțiva dintre acești procurori susținuți de Soros s-ar afla în spatele recentelor apeluri privind tăierea fondurilor poliției, dar și a tentativelor de eliberare a protestatarilor arestați în timpul revoltelor declanșate în America după uciderea lui George Floyd.

Influența lui Soros asupra procesului politic american rămâne de nezdruncinat. Și nu se va sfârși prea curând, în condițiile în care cei doi fii ai săi, Alexander și Jonathan, au jurat să poarte mai depatrte mantia activismului liberal al tatălui lor.

Newt Gingrich, fost președinte al Camerei Reprezentanților, a acuzat recent faptul că Partidul Democrat este „deținut” de persoane finanțate de Soros. Argumentul său: Soros și-a cumpărat suficientă influență pentru ghida, după cum vrea el, jumătate din clasa politică americană.