Rusia trimite o undă de șoc în Uniunea Europeană! Vladimir Putin este gata de dialog

Sâmbătă, vicepremierul rus responsabil cu chestiuni energetice, Alkesandr Novak, a declarat la televiziunea publică că o nouă criză a gazelor este posibilă în Europa, în viitorul apropiat.

Oficialul a făcut apel la liderii Uniunii Europene, îndemnându-i să negocieze, subliniind că Rusia este gata de dialog, scrie DPA.

În plus, acesta a precizat că nu au existat solicitări de livrări noi, subliniind, totodată, că din facilităţile europene de stocare lipsesc circa 25 de milioane de metri cubi de gaz. Alkesandr Novak este de părere că țările europene trebuie să facă ceva în acest sens.

El a mai menţionat că livrările via Nord Stream 2, care urmează să aducă gaze naturale din Rusia în Germania via Marea Baltică, ar calma tensiunile actuale de pe piaţa gazului.

Dacă Europa o va cere, Rusia va livra mai multe gaze naturale

Preşedintele Vladimir Putin a declarat, miercuri, că ţara este oricând dispusă şi pregătită să crească livrările de gaze naturale către Europa. Tot ce este nevoie e ca Europa să ceară acest lucru.

Liderul de la Kremlin a mai respins, în declaraţia sa, acuzele potrivit cărora Rusia ar fi limitat livrările de gaze din motive politice. Totuşi, Putin spune că ţările europene ar trebui să încheie contracte pe termen leng cu Gazprom, pentru a se evita astfel de probleme, transmit agenţiile Reuters şi AFP.

“Dacă ei cer să creştem mai mult (livrările de gaze – n.red.), suntem gata să le creştem. Le vom creşte cu cât cer partenerii noştri. Nu există niciun refuz, niciunul”, a declarat Vladimir Putin, prezent la o conferinţă pe teme energetice.

Cât despre acuzaţia că Rusia ar folosi energia drept o armă politică, Putin a catalogat-o drept un “nonsens total”. Europenii au făcut în ultimii ani “greşeala” de a miza pe achiziţiile pe piaţa spot în loc să încheie cu Rusia contracte pe termen lung pentru achiziţia de gaze. Vladimir Putin a pledat în acest context pe stabilirea “unui mecanism pe termen lung pentru stabilizarea pieţei energiei”.