Este știrea momentului care vine chiar de lângă graniță. Inclusiv cei care au centrale termice de apartament sunt vizați. „Moldovagaz” a solicitat cetăţenilor să reducă temporar consumul de gaz şi să deconecteze sistemele individuale de încălzire. Societatea „Moldovagaz” a cerut consumatorilor finali să dea dovadă de înţelegere şi responsabilitate civică, reducând temporar consumul zilnic de gaze naturale.

Mai exact, Moldovagaz a solicitat consumatorilor casnici să-și deconecteze sistemele individuale de încălzire (cazane de gaze şi alte utilaje) pe perioada absenţei (pe parcursul zilei de lucru, pe perioada plecării/deplasării). În plus, solicită reducerea la capacitate minimă a consumului utilajelor de gaze pe timp de noapte, inclusiv reducerea consumului de gaze în timpul zilei. O altă rugăminte vizează limitarea consumului gazelor naturale în scopul pregătirii/ încălzirii hranei şi a apei.

Moldovagaz a mai cerut și ca organizarea programului de muncă al angajaţilor, astfel încât să fie redus la maxim timpul de încălzire a încăperilor, unde se desfăşoară activitatea de producere. O altă solicitare constă și în adaptarea şi organizarea regimului de activitate a întreprinderii în ture, la necesitate.

Cererile adresate de Moldogaz

Nu în ultimul rând, se mai cere și reducerea utilizării gazelor naturale în scopuri secundare/ neproductive. La întreprinderile din sectorul comunal-menajer s-a mai solicitat să se desfăşoare o campanie de informare în rândul angajaţilor întru reducerea consumului de gaze naturale, în scopuri personale. O variantă susținută de companie constă în identificarea posibilităţilor de trecere la surse alternative de combustibil.

Cererea adresată consumatorilor vine în contextul în care Republica Moldova a declarat stare de urgenţă în sectorul energiei din cauza deficitului de gaze naturale şi absenţei unui nou acord de energie cu grupul rus Gazprom.

„Anunţăm stare de alertă pentru a preveni declanşarea unei situaţii de urgenţă şi pentru a fi pregătiţi de orice scenariu. Instituţiile responsabile trebuie să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetăţenilor şi a securităţii energetice a ţării”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, după încheierea şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, Andrei Spînu, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale.