Republica Moldova nu cedează în fața Rusiei: Vom plăti cel mai mare preț

Fostul ministru modovean al Jutiției, Alexandru Tănase, este de părere că Republica Moldova a avut mereu de plătit un preț mai mare pentru gazele naturale în raport cu alte țări din regiune, cu toate că, de-a lungul timpului, a făcut mai multe cedări politice în raport cu Rusia.

Fostul ministru este de părere că Republica Moldova trebuie să rupă acest cerc vicios care, spune el, ține de 30 de ani.

„Deputatul Reidman, plin de sine și cu zâmbetul pe buze, l-a întrebat astăzi în Parlament pe ministrul Spânu: „Da șhi-i cu gazul”? Este o întrebare la fel de filozofică ca și cea a fostei sale colege de partid, Eugenia Ostapciuc (președintele Parlamentului în perioada 2001-2005): „Noi ce? Nu știm de unde ies gazele?”. Același Reidman a declarat că în toți acești ani R. Moldova n-a avut probleme cu gazul.

Chiar așa să fie? Indiferent de unde o fi „ieșit” gazele pentru Moldova, această problemă nu a fost și nu va fi niciodată o chestiune economică. În virtutea faptului că R. Moldova cumpără gazele din Federația Rusă (iar energia electrică de la o centrală electrică aflată în teritoriile ocupate de aceeași Federație Rusă), problema energetică este o chestiune politică pură. Dimensiunea ei economică este nesemnificativă în raport cu cea politică”, menționează Alexandru Tănase.

Gazprom, un instrument de inferență politică

Alexandru Tănase este de părere că Gazprom nu este o societate comercial normală, ci un instrument politic al Rusiei.

„Astfel, prețul la gaze este o chestiune politică pură! Am folosit deliberat termenul de „stabilire” și nu de „negociere”, deoarece nicio negociere economică nu poate apriori genera o scădere a prețului la gaze. Trebuie să renunțăm la politica struțului și să acceptăm realitatea: prețul la gaze poate fi scăzut sub cel al pieței doar ca și rezultat al unor concesii politice. În special este vorba de concesii legate de independența republicii noastre. Aluzia lui Voronin la „Кримська платформа” (Platforma Crimeea), cât și declarația de ieri a ministrului rus Lavrov sunt cât se poate de clare în acest sens”, mai spune acesta.

Moldovenii au două opțiuni

Fostul președinte al Curții Constituționale spune că este momentul ca Republica Moldova să ia o decizie radicală, chiar dacă acum va avea un impact dur asupra cetățenilor.

„Astfel, pentru a ne încălzi „mai ieftin” un sezon (nu mai mult), ar presupune să facem o serie de concesii politice semnificative. În alte condiții, Rusia nu va face nicio mișcare. Putem trimite la Moscova solii guvernamentale trei ori pe săptămână și oricum datele problemei nu se vor schimba.”, spune acesta.

Fostul președinte al Curții Constituționale spune că există două opțiuni: ”renunțarea de facto la ideea de integrare europeană” și cumpărarea gazului ”transparent, la prețuri de piață, diversificând sursele de aprovizionare”.

”Prima opțiune, cea dodonistă – adică renunțarea de facto la ideea de integrare europeană (oricât de iluzorie nu ar fi aceasta), de a etala o obediență umilitoare față de Moscova și de a „coordona” politica externă cu Kremlinul.

A doua opțiune este cea mai complicată și mai dureroasă, în schimb cea mai durabilă: să cumpărăm gazul transparent, la prețul de piață (diversificând sursele de aprovizionare după modelul Lituaniei). Doar astfel vom scăpa de șantaj și presiuni, obținând independența internă și externă necesară. Evident, aceasta ar presupune că vom plăti mai scump, chiar și riscul ca o iarnă am putea să înghețăm, dar totul în lumea asta are un preț. Dacă vrem să scăpăm din acest laț al șantajului energetic, care durează peste trei decenii, acest preț trebuie plătit. Altă cale nu există.

La fel stau lucrurile și cu achizițiile obscure de curent de la Cuciurgan. Trebuie să fim conștienți că orice achiziții de energie electrică din teritoriile ocupate, înseamnă un sprijin direct economic pentru regimul de la Tiraspol, iar astfel de achiziții vor fi mereu obscure și generatoare de corupție. Dacă nu vom rupe acest cerc vicios al șantajului, vom ajunge să constatăm că, în final, nici nu vom scăpa de riscul de a îngheța iarna, dar și vom plăti cel mai scump preț posibil”, spune acesta.