Rusia folosește dezinformarea și atacurile cibernetice

Rusia rămâne fără resursele necesare continuării războiului. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că dezinformarea și atacurile cibernetice sunt arme la fel de periculoase, la nivelul întregii Europe.

Potrivit lui, ele sunt „cozi de topor care încearcă să slăbească încrederea noastră în drumul occidental”.

Totodată, Mircea Geoană îndeamnă la reziliență și vigilență. Mai ales față de orice poate lua forma unor „elemente de erodare a încrederii în matca noastră occidentală”.

„În mod evident, Federaţia Rusă, prinsă în acest război din Ucraina, nu are resurse pentru o agresiune militară, dar foloseşte instrumentele războiului hibrid – dezinformare, atacuri cibernetice, folosirea de cozi de topor care încearcă să slăbească încrederea noastră în drumul occidental. Trebuie să fim rezilienţi cu toţii.

Instituţiile statului îşi fac datoria, dar trebuie să fim vigilenţi să putem discerne între ceea ce e o critică de multe ori justificată, şi ceea ce reprezintă elemente de erodare a încrederii în matca noastră occidentală.

Sunt două lucruri profund diferite. Mişcări radicale apar în momente de mare transformare şi de anxietate publică”, a declarat, joi, Mircea Geoană pentru Digi 24.

Mircea Geoana
SURSA FOTO: Dreamstime

Îndoiala față de „matca occidentală” aduce „probleme pe termen lung”

Secretarul general adjunct al NATO a subliniat că atunci când începem să ne îndoim de temeliile occidentale, „începem să avem probleme pe termen lung”.

Potrivit lui, trebuie să ne menținem relevanța în Europa și să evităm discursurile care pun la îndoială valoarea acesteia. În plus, Geoană a subliniat și importanța solidarității și coeziunii în cadrul alianței.

Totodată, potrivit lui Mircea Geoană, Rusia alimentează cu bună știință hrăneşte curentele extremiste şi eurosceptice, „în mod sistematic”.

Totul într-o încercare de a submina sistemul democratic al UE.

„Trebuie să fim atenţi, noi ca cetăţeni, la două lucruri -una este să fi frustrat, şi dacă lucrurile merg prost, e normal. Dar să fim foarte atenţi care e limita. În clipa în care ne îndoim de matca occidentală începem să avem probleme pe termen lung.

Trebuie să ne uităm la cauzele care duc la nemulţumiri justificate. Şi pe mine mă frământă ce văd. Atenţie foarte mare, când îşi bagă coada altcineva, acolo, vă rog eu foarte mult, sunt lucruri pe care le-am dobândit cu greu în generaţii de sacrificii.

Hai să fim mai relevanţi în Europa, nu să spunem că Europa nu e bună”, a completat Geoană.