Se anunță lupte grele în Ucraina

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus că urmează „cinci-șase luni de zile” de lupte grele în Ucraina. Potrivit lui, în această iarnă, rușii vor ataca „violent, brutal” infrastructura energetică.

„Vedem că Federația Rusă a pus deoparte un număr important de rachete pentru a fi folosite împotriva infrastructurii ucrainene. Față de anul trecut și Ucraina este mai bine pregătită. Anticipăm, însă, un asalt violent, brutal, împotriva unor infrastructuri care trebuie să asigure curent, energie, căldură pentru ucraineni”, a declarat el la Interviurile Digi24.ro.

Secretarul general adjunct al NATO a spus însă că Ucraina este ajutată să treacă peste această iarnă grea. Potrivit acestuia, „este încă o dovadă a modului barbar în care Rusia înțelege să ducă acest război. Sunt multe generatoare care au fost trimise Ucraina, sisteme care să compenseze efectualele atacuri”.

Mircea Geoană a adăugat că cele două armate nu vor sta în tranșee și că NATO se așteaptă la „o dinamică destul de susținută pentru acest sezon rece”.

„Când ne-am referit la NATO la o iarnă care nu va fi statică pe terenul de luptă, este pentru că cele două părți nu vor petrece această iarnă în tranșee așteptând să vină primăvara. Anticipăm o dinamică destul de susținută pentru acest sezon rece.

Să nu uităm că ucrainenii au reușit să aibă un cap de pod interesant peste râul Nipru, și rușii încearcă să atace în zona de est. Următoarele cinci-șase luni de zile probabil vor fi destul de intense și anticipăm ca iarna să nu fie hibernare pe frontul ucrainean”, a explicat el.

Potrivit diplomatului, „este absolut remarcabil faptul că ucrainenii, cu sprijin occidental, au reușit de fapt să alunge flota rusă din Crimeea care acum se adăpostește în estul Mării Negre. Au reușit să facă acest coridor umanitar pe unde se exportă grâne din Ucraina”.

„Aliații noștri britanici au reușit un mecanism de asigurare a acestor nave”, a spus acesta.

NATO va continua să răspundă provocărilor

Amintim că săptămâna aceasta, Jens Stoltenberg şi Mircea Geoană au avut o importantă întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken. Totul s-a petrecut înaintea reuniunii miniştrilor de Externe NATO. Cei trei oficiali au abordat teme precum priorităţile Alianţei.

Mircea Geoană a dezvăluit, în cadrul unui mesaj pe Facebook, mai multe informații despre temele de discuție. Potrivit lui, NATO se angajează să răspundă în continuare provocărilor şi ameninţărilor. Pe lângă prioritățile Alianței, cei trei au vorbit și despre ajutorul acordat Ucrainei și despre situația armistițiului din Fâșia Gaza.

Marți seară, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a menționat pe Twitter că miniștrii de externe ai NATO se adună pentru a aborda chestiuni de securitate de actualitate.

Secretarul de stat american Antony Blinken, a declarat, de asemenea, pe aceeași platformă de socializare, că s-a întâlnit cu conducerea Alianței înaintea Reuniunii miniștrilor de externe ai NATO. Și el a precizat că s-a discutat despre prioritățile Alianței. Mai multe puteți citi aici.