Mircea Geoană, întâlnire de rang înalt cu Antony Blinken

Jens Stoltenberg şi Mircea Geoană au avut o importantă întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken. Totul s-a petrecut înaintea reuniunii miniştrilor de Externe NATO. Cei trei oficiali au abordat teme precum priorităţile Alianţei.

Mircea Geoană a dezvăluit, în cadrul unui mesaj pe Facebook, mai multe informații despre temele de discuție. Potrivit lui, NATO se angajează să răspundă în continuare provocărilor şi ameninţărilor. Pe lângă prioritățile Alianței, cei trei au vorbit și despre ajutorul acordat Ucrainei și despre situația armistițiului din Fâșia Gaza.

Marți seară, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a menționat pe Twitter că miniștrii de externe ai NATO se adună pentru a aborda chestiuni de securitate de actualitate.

„Astăzi am discutat despre descurajare şi apărare, sprijinul continuu pentru Ucraina şi parteneriatele noastre. Am abordat şi criza din Orientul Mijlociu. Sper că va fi posibil să se prelungească şi mai mult pauza din Gaza”, a afirmat Stoltenberg.

Precizări făcute de Antony Blinken și Mircea Geoană

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat, de asemenea, pe aceeași platformă de socializare, că s-a întâlnit cu conducerea Alianței înaintea Reuniunii miniștrilor de externe ai NATO. Și el a precizat că s-a discutat despre prioritățile Alianței.

„Îi sunt recunoscător pentru leadershipul său continuu, în timp ce asigurăm forţa şi pregătirea continuă a NATO pentru a face faţă multor provocări globale”, a transmis Blinken.

Mircea Geoană a afirmat, la rândul lui, pe Facebook, că NATO va continua să apere întregul teritoriu aliat. Totodată, oficialul român a făcut referiri importante cu privire la „leadershipul SUA”. Potrivit lui, acesta „rămâne extrem de important, într-un moment de securitate atât de complex”.

„Am început seria de bilaterale din marja Reuniunii miniștrilor de Externe, cu întâlnirea cu Secretarul de stat american Antony Blinken, alături de Secretarul General, Jens Stoltenberg.

NATO va continua să răspundă tuturor provocărilor și amenințărilor, indiferent de direcțiile strategice din care provin, și să apere întreg teritoriul aliat.

Leadershipul SUA rămâne extrem de important, într-un moment de securitate atât de complex”, a scris Geoană, pe Facebook.


Miniștrii de externe ai NATO vor participa la o reuniune care se va desfășura în perioada 28-29 noiembrie 2023, la sediul NATO din Bruxelles. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va fi președinte al acestei reuniuni.