Cine va fi succesorul lui Mircea Geoană

Mircea Geoană a vorbit despre alegerea succesorului său în funcția de secretar general adjunct al Alianței Atlanticului de Nord (NATO).

El a precizat, în cursul zilei de luni, 11 septembrie, că nu are niciun rol în alegerea celui care îi va ocupa funcția. Mircea Geoană spune că de acest aspect se ocupă aliații prin consens.

„Ştiţi cum este, fiecare dintre noi crede că este de neînlocuit. Dar vine momentul când trebuie să mergem mai departe în viaţă. E o decizie pe care aliaţii o iau, noi nu avem niciun fel de contribuţie (…) la alegerea sau identificarea succesorilor noştri.

Este de notorietate că secretarul general şi eu lucrăm într-o echipă formidabil de sudată şi, la un anumit moment, aceste mandate, al domnului Stoltenberg, al meu, vor ajunge la un punct terminus”, spune acesta.

NATO alege liderii prin consens

Secretarul general al NATO a mai spus că aliații vor fi pregătiți pentru a găsi succesori, atunci când mandatele vor ajunge la final.  De altfel, el spune că succesorii aleși sunt bine pregătiți.

„Atunci aliaţii vor fi pregătiţi pentru a găsi succesorii noştri care sunt cel mai bine pregătiţi şi care răspund nevoii de consens în alianţă. Este o alianţă care îşi alege liderii prin consens”, a spus Mircea Geoană.

Amintim că Mircea Geoană ocupă funcția de secretar general adjunct al NATO din anul 2019.

NATO
SURSA FOTO: Dreamstime

Mircea Geoană cere încredere în NATO

Secretarul general adjunct al NATO a transmis, într-un mesaj postat pe platforma sa de socializare, că recentul incident de la granița dintre România și Ucraina a stârnit îngrijorări semnificative.

Cu toate acestea, Geoană a subliniat importanța acordării încrederii în NATO. El a precizat că nu există o intenție deliberată de a lansa un atac pe teritoriul României.

El a subliniat că un atac deliberat ar presupune un atac intenționat asupra teritoriului NATO. În același timp, Alianța menține o monitorizare continuă a securității pentru a preveni orice escaladare a conflictului.

Secretarul general adjunct al NATO a transmis, de asemenea, că Alianța este pregătită să își protejeze întregul teritoriu. În consecință, nu există niciun motiv de îngrijorare în rândul românilor.

Nu în ultimul rând, acesta a mai precizat într-un clip pe Facebook, că „Înțeleg neliniștea din zilele acestea, legată de evenimentele de la granița României cu Ucraina. Vă garantez însă, de la cel mai înalt nivel al NATO, că suntem și vom rămâne pregătiți să apărăm întreg teritoriul Alianței”.

Amintim că secretarul general adjunct al NATO a avut și o întrevedere cu prim-ministrul Israelului.