Doliu în lumea politică! Henry Kissinger, unul dintre cei mai importanți și controversați diplomați americani, a murit la vârsta de 100 de ani.

Organizația sa a anunțat că s-a stins din viață în noaptea de miercuri spre joi, pe data de 29 noiembrie.

Mircea Geoană, despre Henry Kissinger

Doliu în lumea politică! Mircea Geoană a spus că l-a văzut pe Kissinger pentru ultima dată în luna martie a acestui an. Secretarul general adjunct al NATO a spus că a fost un om care a influenţat dramatic politica deceniului trecut.

Potrivit acestuia, oameni de calibrul lui vor fi tot mai greu de găsit.

„Ultima dată l-am întâlnit la Washington, în martie anul acesta, şi am stat puţin de vorbă cu el. Vă recomand ultima sa carte, «Leadership». Vorbeam cu Kissinger, cu care mă întâlnisem de multe ori înainte, şi spune «îmi aduc aminte de vizita făcută de Nixon în România».

Şi a început să îmi spună de Ceauşescu, de rolul discret al României în 1972 al apropierii dintre America şi China. A stârnit şi critici în multe zone din lume, dar un om care a influenţat dramatic politica deceniului trecut.

Un pragmatic dur. Va fi tot mai greu de găsit oameni de acest calibru”, a declarat el la Digi24.

Henry Kissinger a fost una dintre cele mai controversate figuri ale secolului XX

Henry Kissinger
SURSA FOTO: Youtube

Henry Kissinger a fost o figură controversată a diplomaţiei americane. Acesta s-a născut pe data de 27 mai 1923 în Bavaria. La vârsta de 20 de ani, a fost naturalizat american. A servit drept secretar de stat în mandatele lui Richard Nixon şi Gerald Ford.

El a inițiat apropierea de Moscova şi Beijing în anii ’70, ceea ce i-a adus un Premiu Nobel pentru Pace. Imaginea sa fost însă pătată de episoade întunecate din istoria Statelor Unite. Printre acestea se numără lovitura de stat din 1973 din Chile sau invazia din Timorul de Est în 1975 şi războiul din Vietnam.

Kissinger a fost, de asemenea, cel care l-a informat pe Donald Trump despre afacerile externe după alegerea sa în 2017. Atunci, diplomatul a sugerat, printre altele, acceptarea ocupării Crimeei de către Vladimir Putin. Și-a schimbat însă părerea după izbucnirea războiului, în februarie 2022. După declanșarea invaziei ruse, a spus că Ucraina ar trebui să adere la NATO după încheierea conflictului.

Henry Kissinger a fost deopotrivă admirat și controversat. Dacă unii îl considerau un mare înțelept, alții îl vedeau ca pe un criminal de război. În iulie, a vizitat Beijingul pentru a discuta cu președintele chinez Xi Jinping.