Henry Kissinger a fost amestecat în toate jocurile de putere

Henry Kissinger, fost om politic american, a decedat miercuri, la vârsta de 100 de ani. A fost unul dintre subiectele atinse, joi, de Robert Turcescu, în podcastul difuzat pe canalul Youtube „Hai România”. Cunoscutul jurnalist a făcut aprecieri legate de fostul secretar de stat american.

„La 100 de ani, sigur că apar tot soiul de biografii romanțate ale personajului. În bună măsură omul, deși altminteri foarte inteligent, a fost un ticălos.

Adică nu putem acum, pentru că a murit la 100 de ani, și nu știu ce să-ți spunem, să-i ridicăm o statuie. Deci noi vorbim despre un individ amestecat în tot ceea ce înseamnă jocurile de putere ale spectaculosului, pe de o parte, secol 20. Au fost niște momente extraordinare. Sigur, cunoscător foarte bun al politicii externe, dar în orice caz, un ins care a avut foarte multe umbre dincolo de cele câteva lumini pe care le-a avut” a spus Turcescu.

Henry Kissinger
Sursă: Youtube

A făcut și lucruri bune …

Ziaristul a subliniat și faptul că omul politic american are a fost Henry Kissinger a făcut și lucruri bune dar și altele de o ticăloșie extremă.

„A făcut și lucruri bune, a făcut și lucruri de o ticăloșie extremă, lucruri de care habar nu avem, dar pe care s-ar putea să le aflăm peste 50, 100 de ani, nu noi, ci nepoții noștri.

Așa că la un astfel de moment nu putem să lăcrimăm că a murit Henry Kissinger, marele om, bărbat de stat. Nu știu, eu nu am așa, în momentul de față, vreun sentiment din ăsta că trebuie să mă prăbușesc în tristețe” a mai comentat Robert Turcescu.

Potrivit apropiaților fostului politician, Kissinger va fi înmormântat în cadrul unei slujbe private a familiei. Ulterior, va urma o slujbă publică de pomenire în New York City.

Kissinger a fost activ și după ce a împlinit 100 de ani. A participat la întâlniri de la Casa Albă, a publicat o carte despre stilurile de conducere și a depus mărturie în fața unei comisii din Senat despre amenințarea nucleară reprezentată de Coreea de Nord.

În iulie 2023, a făcut o vizită surpriză la Beijing pentru a se întâlni cu președintele chinez Xi Jinping.

În anunțul decesului, Reuters amintește că Kissinger a contribuit la multe dintre evenimentele globale ale deceniului. Unele care au schimbat epocile în anii 1970, în mijlocul Războiului Rece. Se întâmpla în timp ce a servit ca și consilier pentru securitate națională și secretar de stat sub președintele republican Richard Nixon. Urmărește podcastul aici