Vadim Tudor nu trebuie recuperat

Vadim Tudor nu trebuie recuperat. În cadrul unui nou episod din podcastul HAI Live, difuzat pe canalul de YouTube HAI România, jurnaliștii Robert Turcescu și Mirel Curea l-au avut ca invitat pe scriitorul Mihail Neamțu.

Printre subiectele abordate s-a vorbit și despre Corneliu Vadim Tudor, liderul partidului România Mare care a decedat în 2015.

Scriitorul a precizat că Vadim Tudor obișnuia să atace constant mai multe repede, printre care și ”figurile dizidenței anticomuniste de la Paris”.

El a reamintit și că regretatului om politic nu i-a fost pe plac atunci când a fost condamnat comunismul. Pe fond, el spune că ”nu trebuie să îl recuperăm pe Vadim Tudor”. În schimb, el a dat de exemplu alte personaje importante.

”Nu mai vedem bine, cum să spun, reperele? Adică, încă o dată, Vadim Tudor. Cu bune și cu rele. Ok, am înțeles. Pentru unii era un bufon simpatic, avea și talent, scria cu foarte multă vervă în gazeta lui.

Dar omul a atacat sistematic niște repere, inclusiv figurile dizidenței anticomuniste de la Paris. Pe de altă parte, știm foarte bine, a făcut ca toți dracii când a fost condamnat comunismul. Nu cred că trebuie să îl recuperăm pe Vadim Tudor. Avem alte modele. L-avem pe Bărnuțiu, l-avem pe Maniu, l-avem pe Vulcănescu”, spune acesta.

De asemenea, el a mai spus ”Dacă tot vrem să aducem patriotismul prin plan, trebuie să ne ancorăm, zic eu, în figurile verticale, care au și plătit”.

hai live 29 noiembrie
SURSA FOTO: Capital.ro

Comemorarea Tribunului

Jurnalistul Mirel Curea a intervenit și a amintit că a avut procese cu Vadim Tudor. Acesta a precizat că l-a dat în judecată pe cel care obișnuia să fie numit și ”Tribunul” din cauză că l-a făcut trădător de țară.

Chiar și în acest context, jurnalistul Mirel Curea a precizat că nu ar împiedica pe nimeni care și-ar dori să-l comemoreze Tribun.

”Băi, frate, dar vezi, uite, intrăm și noi în jocul ăsta, și hotărâm noi care sunt alea verticale. Dom’le, eu cu Corneliu Vadim Tudor am avut procese, dom’le. Eu l-am dat în judecată că m-a făcut trădător de țară. Eu n-aș împiedica pe nimeni să-l comemoreze”, spune acesta.

Cunoscutul scriitor a intervenit și a spus ”Stai puțin, una e una, alta e alta. Deci, încă o dată”.

”Una e să-l comemoreze în familie pentru că unii oameni au fost legați umbilical de el”, spune acesta.

Mirel Curea a continuat și a spus ”Nu, dom’le, chiar și publicul. Asta e publicul lui, mă, Mihai”.

”Alta este să ai Bulevardul Corneliu Coposu, mai urmează să avem și Bulevardul Vadim Tudor, știi? Adică, stai puțin, sunt niște figuri care merită omagii, atunci și sunt figurile controversate, care merită analiza”, a precizat scriitorul.

Întregul podcast poate fi vizualizat AICI.

Cine a fost Corneliu Vadim Tudor

Corneliu Vadim Tudor, personalitate marcantă a scenei politice românești, s-a născut la 28 noiembrie 1949 în București și a părăsit această lume la 14 septembrie 2015 în același oraș.

A fost nu doar un politician influent, ci și un publicist și scriitor de seamă, marcând istoria recentă a României.

Unul dintre momentele cheie ale carierei sale politice a fost fondarea Partidului România Mare (PRM).

În anul 2000, Corneliu Vadim Tudor a candidat la alegerile prezidențiale. A reușit să se claseze pe locul 2 în primul tur.

Cu toate acestea, în al doilea tur, a fost învins de Ion Iliescu, un alt nume de referință în politica românească.