Protestele revin pe străzile Kievului, iar regimul Zelenski se clatină sub presiunea străzii

Robert Turcescu, Mirel Curea și Ciprian Purice au deschis ediția de astăzi a podcastului HAI Live, difuzat de la ora 12.00 pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA, cu o dezbatere aprinsă pornind de la cel mai recent sondaj care a tulburat apele atât la Kiev, cât și la București.

Subiectul: scăderea abruptă a încrederii în președintele ucrainean Volodimir Zelenski și protestele care au izbucnit în mai multe orașe ucrainene după adoptarea controversatei legi privind controlul instituțiilor anticorupție.

Robert Turcescu:

„Să stăm cu ochii pe Kiev, zic să fim foarte atenți, pentru că se întâmplă lucruri. Eu cred că zilele lui Volodimir Zelenski în fruntea statului ucrainean sunt numărate și nu-l va da jos Putin sau altcineva, ci propriul său popor. Domnul Zelenski, ca orice individ care s-a crezut mai presus de orice și de oricine, a simțit în ultima perioadă că instituțiile anticorupție din Ucraina, care manifestau o oarecare independență și erau definite ca fiind independente de orice imixtiune guvernamentală, începuseră să ancheteze mulți dintre apropiații săi, poate chiar pe el însuși.

Trebuie să înțelegem cu toții – și e bine să spunem apăsat acest lucru – că, în Ucraina, în momentul în care, de-a lungul ultimilor ani, din 2022 încoace cel puțin, s-au investit miliarde, multe miliarde de euro și de dolari, să nu-și închipuie cineva că Ucraina, o țară profund coruptă… a devenit brusc o țară profund cinstită. Nu mă refer la cetățeni, mă refer la conducătorii lor. Sunt la fel de corupți, poate chiar mai corupți decât înainte de 2022, și au furat mulți bani din ajutoarele care au fost trimise din lumea occidentală către Ucraina, pentru a susține efortul de război.

Prin urmare, niște anchete au ajuns la oligarhii ucraineni, mulți dintre ei cu conexiuni la domnul Zelenski. Și ce a făcut domnul Zelenski? A dat o lege, servită de partidul său, prin care a subordonat practic instituțiile anticorupție din Ucraina guvernului, respectiv propriei semnături… Motiv pentru care, începând de azi-noapte, de când a intrat în vigoare și s-a semnat această lege, pe străzile marilor orașe ucrainene, inclusiv la Kiev, au început să se strângă mii de oameni care protestează față de acest abuz. Zelenski a spus că a făcut-o pentru a salva aceste instituții, care ar fi fost ‘infectate cu prezență și influență rusească’.”

Protestele se extind în marile orașe. Tinerii  scandează

În ciuda legii marțiale care interzice adunările publice, mii de cetățeni, mulți tineri, au ieșit în stradă la Kiev și în alte orașe, acuzând abuzul de putere și cerând demisia președintelui. Atmosfera amintește de debutul protestelor de la Maidan, iar incertitudinea politică crește.

Ciprian Purice:

„Trezirea conștiinței, chiar și poetic vorbind, este – încă o dată – trezirea conștiinței. Nu, frate, e vorba de trezirea conștiinței naționale, individuale, a familiei… Am spus asta de multă vreme și pot să o argumentez. Unu: în primul rând, Zelenski a spus de multe ori că el nu are ce discuta cu Putin, nu se poate întâlni. Acest conflict se va încheia fie printr-o victorie (ceea ce e puțin probabil, de ambele părți), fie prin armistițiu, prin negocieri de pace. Iar negocierile de pace le duc, în faza lor finală, șefii de state.

Mie mi-e greu să cred că Putin va pleca de la Moscova în următorii 10-15 ani. De aceea, singura variantă e o întâlnire Putin-Zelenski, despre care Zelenski a spus că nu va avea loc. Zelenski și-a pariat întreaga evoluție politică pe această victorie… dacă ar accepta un armistițiu, e limpede că, după ce se va încheia acest armistițiu și se va ajunge la pace, Zelenski va deveni istorie.”

Mirel Curea:

„Decizia asta pe care a luat-o și care stârnește reacții este, la prima vedere, o încălcare a separației puterilor în stat. Însă, în condițiile în care un stat e în război, nu prea mai funcționează separarea puterilor în stat, ci legea marțială…

Sigur, dacă or exista informații că această instituție anticorupție din Ucraina funcționa împotriva unor lideri care aveau decizii importante în război, măsura mi se pare corectă, sub semnul legii marțiale. Dar aici trebuie să-i dau dreptate domnului Purice: cred și eu că o pace este imposibil de încheiat în condițiile în care Zelenski este la putere.”