Ungaria se opune rectificării bugetului UE și aderării Ucrainei

Ungaria cutremură Europa! Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a declarat, la conferința de presă obișnuită, că Budapesta nu susține rectificarea bugetului Uniunii Europene şi nici începerea negocierilor de aderare cu Ucraina.

Guvernul maghiar consideră că Bruxelles-ul doreşte amendamente la buget înainte de a implementa prevederile actuale, fără un studiu de impact privind efectul aderării Ucrainei, a spus Gulyas, citat de MTI.

Oficialul a vorbit, de asemenea, despre execuția bugetară. Acesta a spus că UE nu a achitat sumele datorate Ungariei şi Poloniei din fondul de redresare după pandemia de coronavirus. Multe astfel de plăți sunt amânate, iar nivelul general de plată este scăzut. Potrivit lui Gulyas, reţinerea banilor destinaţi ţării sale şi Poloniei este ilegală.

Peste 10 miliarde de euro pentru Ungaria

Reuters citează oficiali europeni neidentificaţi care au declarat joi, pe 30 noiembrie, că în curând, vor fi deblocate zece miliarde de euro pentru Ungaria. Suma fusese blocată din cauza îngrijorării privind dezechilibrele democratice din această ţară.

Sursele agenției au declarat, sub rezerva anonimatului, că reformele implementate în vară de guvernul Orban au contribuit la întărirea independenţei justiţiei. De asemenea, Comisia Europeană ţine legătura cu Budapesta privind „ultimele puncte rămase”, au adăugat sursele.

Deciziile oficiale vor fi luate în cadrul summitului de la Bruxelles al Uniunii din 14-15 decembrie. Dar până atunci, cele 10 miliarde pentru Ungaria ar putea fi deja deblocate. Plățile efective urmează să se facă pe baza documentelor justificative înaintate de Ungaria. Până în prezent, s-au acoperit astfel 500 de milioane de euro.

Mai mult, Comisia Europeană a aprobat săptămâna trecută plata unor avansuri de 900 de milioane de euro.

Întreaga sumă de 11,7 miliarde de euro rezervată pentru Ungaria nu va fi însă deblocată înainte de summit, avertizează oficialii. Asta pentru că nu au fost îndeplinite toate cerinţele privind libertatea academică, accesul la azil şi drepturile minorităţilor sexuale.

Cât despre Ucraina, Gulyas a spus că nu a fost evaluată nici îndeplinirea criteriilor de aderare la UE. Între timp, integrarea statelor „mult mai bine pregătite” din Balcanii Occidentali este amânată, spune el.