Președintele din Ucraina a făcut anunțul în discursul video pe care îl transmite în fiecare seară. Potrivit informațiilor oferite de Zelenski, a avut loc „o şedinţă specială, lungă şi detaliată” a Consiliului Naţional de Securitate.

Primul subiect discutat a fost nevoia de fortificare şi de consolidare a liniilor de apărare ucrainene. Liderul de la Kiev a subliniat că eforturile contraofensivei din vară şi din toamnă nu au dat rezultatele dorite.

Ucraina pregătește echipamente cu rază lungă de acţiune

„Trebuie să existe o activitate relevantă completă în comunităţi. Totul este absolut detaliat – ţara noastră va avea cu siguranţă suficiente mine şi beton. Avem nevoie de mai multă viteză şi eficienţă, iar toţi cei responsabili de acest lucru au sarcini clare”, a declarat Volodimir Zelenski.

De asemenea, acesta a spus că a existat o analiză importantă a atacurilor recente împotriva Ucrainei. Această analiză arată că Moscova a folosit rachete, dar mai ales drone.

„Am analizat tacticile apărării noastre aeriene. Există o nevoie clară de a dezvolta şi de a ne consolida grupurile noastre de tragere mobile, precum şi toate sistemele cele mai eficiente de apărare aeriană”, a mai spus preşedintele ucrainean, conform informațiilor publicate de președinția ucraineană.

A fost analizată şi activitatea sistemelor Patriot şi NASAMS, furnizate de partenerii occidentali. Concluzia a fost că sunt foarte eficiente. Potrivit liderului de la Kiev, comandantul Forţelor Aeriene şi alţi comandanţi relevanţi, precum şi Ministerul Apărării „au instrucţiunile necesare”.

SUA şi alţi parteneri occidentali sunt reticenţi în a furniza arme cu rază lungă

Totuși, aceste sisteme occidentale sunt cu rază scurtă şi medie de acţiune, spune Zelenski. El subliniază că este nevoie de sisteme cu rază lungă de acţiune. Astfel, Ucraina urmează să le construiască singură, în contextul în care SUA şi alţi parteneri occidentali sunt reticenţi în a furniza astfel de arme.

„Astăzi am avut, de asemenea, o întâlnire separată cu ministrul pentru industrii strategice al Ucrainei şi pot spune că a fost optimistă. Pregătim, printre altele, echipamente bune cu rază lungă de acţiune pentru a-i face pe ocupanţi să simtă forţa ucraineană”, a completat Zelenski.

Acesta a vorbit și despre situația de pe front. Astfel, a subliniat că a fost acordată o„ atenţie deosebită” zonelor Doneţk – Avdiivka, Mariinka și Bahmut. În acestea au loc cele mai grele şi intense lupte.

„În sectorul Kupiansk, aş dori să subliniez menţinerea poziţiilor noastre. Am discutat, de asemenea, despre acţiunile noastre în zonele sudice”, a subliniat președintele ucrainean.

Spre finalul discursului, Zelenski a anunțat că a promulgat legea privind bugetul de stat pentru anul viitor. Simultan, a făcut o nouă pledoarie pentru menţinerea solidarităţii şi patriotismului care vine în condiţiile în care se vorbeşte, după 19 luni de război, de o epuizare a forţelor armate ucrainene şi de oboseală în general la nivelul societăţii.

„Evident, principala sa prioritate este apărarea împotriva agresiunii ruseşti. Dar, în acelaşi timp, ţinem cont de nevoile sociale ale poporului nostru şi îndeplinim pe deplin obligaţiile sociale ale statului nostru. Într-o perioadă de război la scară largă, este extrem de important ca fiecare cetăţean care are nevoie de sprijinul statului să îl primească.

La fel, toţi cei care creează locuri de muncă acum, care îşi păstrează afacerile şi chiar le dezvoltă, toţi cei care se află în Ucraina şi cu Ucraina, care muncesc cinstit şi îi sprijină pe ceilalţi, sprijină atât apărarea noastră, cât şi progresul nostru către obiectivele ucrainene”, a conchis Volodimir Zelenski.