Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, spune că posibila apropiere de granițele Rusiei a infrastructurii militare a NATO va forța Moscova să adopte contramăsuri. Asta pentru că țara condusă de Vladimir Putin trebuie să asigura o securitate totală pentru țară.

Afirmațiile făcute de secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov au fost făcute într-un interviu acordat cotidianului ”Izvestia” pe culoarele Forumului Economic de Est, scrie agenția TASS.

Reprezentantul Kremlinului a menționat că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, insistă asupra dorinței țării lui de a adera la NATO. Această idee ”cel puțin jumătate din populația Ucrainei nu o susține, judecând după sondajele sociologice”.

În același timp, ”la Washington au reacționat destul de pozitiv la asemenea năzuințe euroatlantice ale Ucrainei”, a adăugat el.

”Potențial vorbind, acest lucru este pentru noi deosebit de periculos, pentru că NATO va continua, astfel, să apropie infrastructura ei militară de granițele noastre. Este o chestiune care va atrage necesitatea adoptării unor contramăsuri pentru a reechilibra situația și pentru a asigura 100% securitatea granițelor noastre”, a spus Peskov.

Principalul obiectiv este de a fi prieteni împotriva Rusiei

Potrivit secretarului de presă al președintelui Rusiei, privită în ansamblul ei, retorica anti-rusă care s-a făcut auzită din partea lui Zelenski de-a lungul vizitei sale în SUA, duce cu gândul la ideea că ”principalul obiectiv al prieteniei ucraineano-americane este de a fi prieteni împotriva Rusiei”.

”Este măgulitor faptul că țara noastră a ocupat o poziție atât de sus pe agenda acestor negocieri, dar mi-aș fi dorit să fie cu semnul plus, nu cu semnul minus”, a concluzionat Peskov.

În urmă cu o zi, Statele Unite au promis Kievului ajutor militar suplimentar în conflictul cu separatiştii proruşi. În joc sunt milioane de dolari. Astfel, Ucraina primește un ajutor major în lupta cu rușii. În urma întrevederii dintre preşedintele american Joe Biden şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, Casa Albă a anunţat un nou pachet de asistenţă pentru securitate în valoare de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Sursa foto: Dreamstime