Statele Unite au promis, miercuri, Kievului ajutor militar suplimentar în conflictul cu separatiştii proruşi şi şi-au exprimat ”angajamentul ferm” faţă de integritatea teritorială a Ucrainei, transmit Reuters şi DPA.

În urma întrevederii dintre preşedintele american Joe Biden şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, Casa Albă a anunţat un nou pachet de asistenţă pentru securitate în valoare de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Pachetul va include sisteme anti-blindaj Javelin şi alte capacităţi militare defensive letale şi neletale pentru a-i permite Ucrainei ”să se apere mai eficient împotriva agresiunii ruse”, indică o declaraţie comună dată publicităţii după întrevedere.

Statele Unite sunt alături de Ucraina

”Statele Unite sunt alături de Ucraina şi vor continua să lucreze pentru a trage la răspundere Rusia pentru agresiunea sa. Sprijinul Americii pentru suveranitatea şi integritatea teritoriale ale Ucrainei este de neclintit”, menţionează documentul citat.

Forţele proguvernamentale ucrainene luptă din 2014 împotriva rebelilor, susţinuţi de Moscova, din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, de-a lungul frontierei cu Rusia, conflict soldat până acum cu peste 13.000 de morţi, conform datelor ONU.

Prima întâlnire a preşedinţilor Biden şi Zelenski

SUA şi Ucraina au mai afirmat că se vor opune în continuare proiectului Nord Stream 2, pe care îl consideră ”o ameninţare pentru securitatea energetică europeană”.

SUA intenţionează să-şi continue eforturile ”pentru a menţine rolul de tranzit al Ucrainei şi securitatea livrărilor în timpul acestei perioade de tranziţie energetică şi pentru a împiedica utilizarea energiei ca armă geopolitică de către Kremlin”.

După întâlnirea de la Casa Albă, şeful statului ucrainean a declarat că nu a discutat cu Joe Biden despre un calendar al aderării Ucrainei la NATO. ”Simt că preşedintele personal – şi nu doar simt, am auzit acest lucru – sprijină Ucraina cu privire la acordarea statutului de membru al NATO”, a spus preşedintele ucrainean.

Întâlnirea preşedinţilor Biden şi Zelenski a fost prima a celor doi lideri după ce actualul lider de la Casa Albă şi-a început mandatul, în luna ianuarie.