Măsura vine la o zi după ce autoritatea de reglementare rusă a anunțat procese împotriva altor rețele pentru că acestea nu au eliminat postările despre protestele pro-Navalnîi.

Acuzaţii la adresa reţelei Twitter

Guvernul Rusiei a decis să încetinească accesul la Twitter după ce a acuzat reţeaua de socializare că nu elimină conținutul pornografic și alte conținuturi interzise, cum ar fi tentativele de sinucidere ale adolescenților și mesajele referitoare la consumul de droguri.

Acest lucru a fost anunțat de autoritatea de reglementare rusă pentru comunicații, Roskomnadzor, într-un comunicat care avertizează că accesul ar putea fi complet blocat, dacă Twitter nu va elimina astfel de conținuturi interzise. Măsura vine la o zi după ce autoritatea de reglementare rusă a anunțat procese împotriva Twitter, Google, Facebook, TikTok și Telegram pentru că nu au eliminat postările despre protestele neautorizate de luna trecută împotriva închiderii liderului opoziției Aleksei Navalnîi.

De astăzi, autoritățile ruse vor încetini accesul la Twitter, care va funcționa mai lent pe toate dispozitivele mobile și pe jumătate din computere. 3% dintre ruși folosesc această platformă, scriu jurnaliştii El Mundo.

Facebook ar putea fi următoarea ţintă vizată, avertizează Parlamentul rus

Datorită unei legi din 2019, autoritățile ruse au conceput un sistem despre care spun că ar permite Rusiei să se deconecteze complet de la internet dacă se simte atacată. Moscova crește presiunea împotriva rețelelor sociale străine de luni de zile.

Roskomnadzor a avertizat că și alte servicii ar putea fi supuse restricțiilor dacă nu sunt conforme cu orientările țării. Parlamentul rus a avertizat că Facebook ar putea fi următorul, informează RIA Novosti.

Kremlinul le-a cerut astăzi rețelelor sociale internaționale să respecte cerințele autorităților ruse. Rețeaua socială americană înfiinţată în 2017 a ignorat mai mult de 28.000 de cereri de ștergere a mesajelor, potrivit Roskomnadzor.

Coincidenţă stranie: au picat mai multe site-uri oficiale din Rusia

În timp ce aceste măsuri erau anunțate, site-ul oficial al Kremlinului a încetat să funcționeze câteva ore. Site-ul oficial al Guvernului, al Consiliul Federației (Senat), portalul Dumei de Stat și site-ul autorității de reglementare Roskomnadzor au funcționat intermitent în cursul dimineții.

Același lucru a fost valabil și pentru site-urile web ale Comitetului de anchetă (unul dintre principalele organe de aplicare a legii) și ale Ministerului Dezvoltării Economice.

Președintele Vladimir Putin a criticat recent marile companii care dețin social media din SUA. În timpul discursului său la Forumul Economic Mondial, el le-a numit monopoluri și a pus la îndoială faptul că acestea acționează în interesul public.

Rusia a încercat să blocheze Telegram în urmă cu câțiva ani pentru că nu a împărtășit informațiile sale de criptare, dar nu a reușit să aplice tehnic blocarea și a renunțat în cele din urmă. Telegram funcționează normal, dar LinkedIn a fost interzis cu ani în urmă și nu funcționează în Rusia.