Regimul lui Putin atacă platformele sociale! Google, Twitter, Facebook și alte rețele sociale de pe internet riscă sancționarea financiară.

Este vorba despre amenzi considerabile pe care regimul de la Kremlin vrea să le aplice, ca formă de nemulțumire legată de rolul internetului în protestele de luna trecută.

Regimul lui Putin atacă platformele sociale! Se deschid mai multe procese

Autorităţile din Rusia dau în judecată cinci platforme de socializare, pentru că nu au şters postări care convocau copii să participe la proteste ilegale, potrivit unui tribunal din Moscova, citat de agenţia rusă de presă Interfax.

Astfel, Twitter, Google, Facebook sunt acuzate în trei procese, fiecare faptă care li se impută fiind pasibilă de o amendă de până la 4 milioane de ruble (aproximativ 54.000 de dolari). Procese au fost intentate şi companiilor Tiktok şi Telegram.

Cazurile au fost deschise după protestele care au avut loc în Rusia la nivel naţional, în urma arestării, luna trecută, a lui Alexei Navalnîi, opozant al preşedintelui Vladimir Putin.

Giganții tech au refuzat să comenteze situația

Navalnîi şi susţinătorii săi afirmă că pedeapsa sa de 30 de luni de închisoare, pentru nerespectarea termenilor unei condamnări cu suspendare, pentru delapidare, este motivată politic, dar autorităţile neagă acest lucru.

Google a refuzat să comenteze informaţia publicată de Interfax. Facebook, Twitter, Tiktok şi Telegram nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Cazurile împotriva Google, Facebook şi Twitter vor fi audiate pe 2 aprilie, potrivit Interfax, scrie news.ro.

Sancțiuni pentru Moscova

Miniștrii de externe ai statelor membre Uniunii Europene s-au pus de acord să adopte noi sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși de rang înalt, drept replică la încarcerarea opozantului rus Alexei Navalnîi.

Astfel, în urma reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE, s-a ajuns la un „acord politic” pentru adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, iar şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a fost însărcinat să propună o listă cu nume de responsabili ruşi care urmează a fi vizaţi de sancţiuni.

De asemenea, administrația de la Washington a anunțat că va introduce sancțiuni similare, pe care vrea să de coordoneze cu cele impuse de partenerii europeni.