Dacă TikTok trebuie interzisă sau nu rămîne p chestiune în coadă de pește. Nici președintele Joe Biden, nici vreun membru al administrației sale nu au amenințat vreodată TikTok cu exilarea, scrie publicația NationalInterest.

Argumentul pentru interzicerea Tiktok s-a bazat pe următorul raționament: este parțial deținut de guvernul chinez și, cu siguranță, guvernul îl folosește pentru a-i spiona pe utilizatori.

Bytedance a negat însă că ar fi împărțit date cu guvernul chinez. Alte motive pentru o interdicție nu au vizat anumite acțiuni greșite, învârtindu-se mai mult pe chestiuni teoretice.

„Există motive întemeiate pentru a fi profund preocupați de China și de spionajul ei, dar TikTok nu se numără printre ele dintre ele”, consideră James Andrew Lewis, șeful Programului de politici tehnologice de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Trump amenințat în repetate rânduri, public, că va interzice TikTok, dând chiar termene limită specifice. Până la jumătatea lunii august a anului trecut, aproximativ o treime dintre americani susțineau interzicerea TikTok, potrivit unui sondaj efectuat de Piplsay Research.

După zvonuri conform cărora Microsoft sau chiar Apple s-ar număra printre cumpărătorii TikTok, în toamnă a fost încheiat un acord prin care Oracle și Walmart erau de acord să formeze o societate mixtă numită TikTok Global.

Aceasta ar urma să controleze sfârșitul american al TikTok și ar stoca datele sale în Statele Unite, Bytedance rămânând cu o participație de 80%. 12 miliarde de dolari ar fi fost costul tranzacției, deși administrația a ezitat să spună dacă o va aproba sau nu.

Incertitudinea a continuat până la sfârșitul președinției lui Trump, cu provocări legale ocazionale pentru interdicție, inclusiv un judecător care a decis în decembrie că Departamentul de Comerț și-a depășit autoritatea în impunerea interdicției.

Zilele trecute, Wall Street Journal anunța că acordul cu Oracle a fost „abandonat pe termen nelimintat”. Și că administrația Biden revizuiește situația de securitate legată de TikTok.

WSJ mai scrie că orice acord între părți pentru a vinde operațiunile TikTok ar lua probabil o formă diferită de cea anterioară. Pentru că e puțin probabil ca TikTok să vrea să negocieze sub amenințarea unei posibile exilări guvernamentale.