Cum scăpăm de restricţii? Un medic celebru a dat soluţia. Este foarte important

Specialistul Octavian Jurma a vorbit marți seara, la Antena 3, despre soluțiile care pot ajuta România să evite restricțiile impuse de valul al treilea al pandemiei de coronavirus. Specialistul este de părere că una dintre soluții este creșterea numărului de testări și accesul la date. Referitor la accesul la date, în acest mod se va putea vedea clar ce județ se află în scenariul verde, galben sau roșu.

El a fost întrebat de ce România a testat doar 24 de mii de oameni și dacă există o explicație rațională în spatele acestui fapt. Specialistul a precizat că testele sunt restrânse de definiția de caz care a fost treptat restrânsă.

„A fost clar o intenție de a se limita testările doar la cei care deja sunt cu o probabilitate foarte mare de infecție. Eu am descărcat această bază de date și cel puțin pe partea de teste, care mă interesa foarte tare, este pentru prima oară când avem o dovadă foarte clară că județele în care sunt în acest scenariu verde, gen Vrancea, se află în acest scenariu pentru că nu se testează.

Efortul de a reveni la o stare mare de testare a inclus şi testele rapid antigen care s-au făcut acum de când ai intrat guvernul în funcțiune, astfel încât să putem ajunge la 200.000 de teste în total”, a transmis Jurma.

O nouă modalitate de testare

Octavian Jurma a mai precizat că secretarul de stat Andreea Moldovan a făcut o propunere care s-ar putea dovedi eficientă. Ea a propus ca testarea să fie efectuată prin intermediul farmaciilor. Se vor folosi teste rapide, cele cu salivă, care vor fi foarte ușor de administrat.

„O propunere făcută de Andreea Moldovan să se testeze prin intermediul farmaciilor. Testele rapide cele cu salivă sunt foarte ușor de administrat aproape de oricine și pot fi distribuite inclusiv în școli”, mai spune specialistul.

Acces transparent la date

Specialistul Octavian Jurma a mai spus că DPS-urile ar trebui să se organizeze pentru accesul transparent la date.

„Aici este cea mai mare bătălie dacă vom mai avea acces sau nu la date, indiferent de motivele pentru care se dă acces sau se restricționează. Dacă noi nu mai avem acces la teste nu o să putem știi dacă un județ care susține dacă este verde este verde în realitate, sau doar a vopsit cu verde peste roșu”, a mai spus medicul Octavian Jurma la Antena 3.