Rusia primește arme de la Coreea de Nord

Pentru prima dată, Rusia a admis oficial că primește furnizări de arme din Coreea de Nord în contextul conflictului din Ucraina.

Pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în România a fost publicat un mesaj în care Kremlinul recunoaște ajutorul militar primit de la Coreea de Nord.

Astfel de informații au fost negate, în primă fază, de către Rusia. Ulterior, țara s-a ferit să acorde vreun răspuns.

”Ministrul rus de Externe a declarat marți, 16 ianuarie 2024, că Moscova apreciază sprijinul Republicii Populare Democrate Coreea în ceea ce privește operațiunea specială din Ucraina”, se arată într-o postare a Ambasadei Rusiei în România.

În aceeași postare de pe Facebook, Ambasada Rusiei în România a atașat și un articol al blogului Georgianei Arsene. Este vorba despre un blog de propagandă pro-rusă deținut de soția lui Gelu Voican Voiculescu.

În cadrul unei întâlniri la Moscova cu ministrul nord-coreean de Externe, Choe Son Hui, Serghei Lavrov spune că Moscova apreciază sprijinul Phenianului.

Cooperarea strânsă și fructuoasă cu Phenianul

Ministrul rus de Externe a mai precizat că Rusia menține o cooperare strânsă cu Phenianul în cadrul organizațiilor multilaterale.

De asemenea, el a mai spus că Rusia va susține mereu Coreea de Nord pe platforma ONU.

„Menținem o cooperare strânsă și fructuoasă cu Phenianul în cadrul Națiunilor Unite și al altor organizații multilaterale. Cu siguranță, sprijinim întotdeauna Coreea de Nord pe platforma ONU și apreciem foarte mult poziția dumneavoastră similară în sprijinul poziției Rusiei, inclusiv în chestiunile legate de operațiunea noastră militară specială în Ucraina”, a subliniat ministrul rus de Externe.

Presa de stat din Rusia a notat că liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, a vizitat țara în septembrie 2023. El a purtat discuții cu omologul rus în portul spațial Vostochny Cosmodrome din regiunea Amur din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Rusia, criticată pentru legăturile cu Coreea de Nord

De mai multe ori, SUA și aliații săi au condamnat utilizarea de către Rusia a rachetelor furnizate de Coreea de Nord.

Kremlinul a respins, așa cum a procedat în mod obișnuit, acuzând Occidentul că difuzează informații false.

Declarațiile ministrului rus reprezintă prima recunoaștere oficială din partea Moscovei cu privire la primirea de arme din partea Coreei de Nord pentru războiul desfășurat în Ucraina.

Moscova afirmă că a lovit mai multe ținte în Ucraina

Forțele rusești au lovit, pe 17 ianuarie:

  • două stații radar ucrainene
  • un depozit de combustibil
  • trei depozite de muniții

Acesta a mai spus că forțele ruse au atacat:

  • un punct de desfășurare temporară a luptătorilor străini în Ucraina
  • „103 unități de artilerie în poziții de tragere, efective și echipamente militare în 119 zone”