Phenianul a trimis avioane de vănătoare în estul peninsulei

Phenianul a anunțat, în cursul zilei de vineri, 18 august, că a trimis două avioane de vănătoare să intervină după ce o aeronavă americană ar fi pătruns în spațiul aerian al Coreei de Nord.

Armata a ordonat rapid avioanelor sale de vânătoare să efectueze imediat un zbor de urgență în spațiul aerian în care a intrat avionul american de recunoaștere strategică și le-a dat instrucțiuni să rămână vigilente, după cum se precizează în comunicat.

Referindu-se la o „provocare militară periculoasă” americană, purtătorul de cuvânt avertizează că armata nord-coreeană va răspunde rapid cu toate contramăsurile necesare pentru a proteja suveranitatea Coreei de Nord.

SUA, îngrijorate

Statele Unite sunt „preocupate” de implicațiile pentru securitatea națională ale cooperării dintre Coreea de Nord și Rusia în ceea ce privește tehnologia rachetelor nucleare, a declarat administrația Biden, în timp ce SUA i-au primit vineri pe liderii Japoniei și Coreei de Sud la Camp David pentru un summit trilateral fără precedent.

SUA, Japonia și Coreea de Sud au convenit asupra unui nou angajament de securitate prin care cele trei țări se angajează să se consulte între ele în cazul unei crize de securitate sau al unei amenințări în Pacific, potrivit administrației Biden.

Detalii despre noul angajament privind „datoria de a se consulta” au apărut în timp ce Joe Biden îi primea pe președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, și pe prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, pentru summitul de la reședința prezidențială din Maryland.

Noul acord de securitate, un efort comun

Noul acord de securitate SUA-Japonia-Coreea de Sud a fost unul dintre numeroasele eforturi comune pe care liderii urmau să le anunțe în cadrul summitului de o zi, în contextul în care cele trei țări încearcă să strângă legăturile economice și de securitate, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de amenințările nucleare ale Coreei de Nord și de provocările Chinei în Pacific.

„Este suficient să spunem că este un lucru important”, a declarat Sullivan reporterilor vineri, cu puțin timp înainte de începerea oficială a summitului. „Este un eveniment istoric și stabilește condițiile pentru un Indo-Pacific mai pașnic și mai prosper, precum și pentru o Statele Unite ale Americii mai puternice și mai sigure”.