Tensiuni uriașe în Coreea

Relațiile tensionate dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud cresc din nou. Phenianul a lansat peste 60 de proiectile de artilerie asupra insulei sud-coreene Yeonpyeong, conform unor surse militare din Seul.

Sâmbătă, armata nord-coreeană a executat peste 60 de trageri de artilerie în apropierea insulei Yeonpyeong, conform declarațiilor armatei din Seul, conform AFP.

„Unitățile nord-coreene au efectuat trageri de artilerie cu peste 60 de proiectile din zona de nord-vest a insulei Yeonpyeong astăzi”, a anunțat Statul Major din Seul printr-un comunicat oficial.

Vineri, Coreea de Sud a răspuns la mai multe trageri ale Phenianului prin lansarea propriilor proiectile de artilerie.

Forțele armate din Seul „au efectuat un exercițiu cu proiectile de război de la tunurile autopropulsate K9”, a relatat agenția de presă sud-coreeană Yonhap.

Această recentă schimbare de focuri de artilerie între Coreea de Nord și Coreea de Sud reprezintă primul incident de acest gen din noiembrie anul trecut, de când cele două țări au renunțat la un acord de prevenire a incidentelor militare, în vigoare din 2018.

Număr record de teste cu rachete balistice

Între timp, liderul nord-coreean Kim Jong-un a solicitat o creștere a producției de lansatoare de rachete în timpul unei vizite la o fabrică de armament, în contextul pregătirii pentru o eventuală „confruntare militară” cu Coreea de Sud și Statele Unite, conform informațiilor furnizate de agenția de stat Kcna în ultimele ore.

Acest lucru are loc într-un context de creștere a tensiunilor internaționale, cu Casa Albă susținând că Phenianul a furnizat rachete balistice și sisteme de lansare către Moscova, utilizate în atacurile majore împotriva Ucrainei din zilele recente.

În 2023, Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste cu rachete balistice, încălcând mai multe rezoluții ale ONU care interzic astfel de acțiuni.

De asemenea, țara și-a consacrat statutul de putere nucleară în Constituție și a testat cu succes Hwasong-18, cea mai puternică rachetă balistică intercontinentală din arsenalul său, capabilă să atingă Statele Unite.