Rupe Președintele Klaus Iohannis pisica? Coaliția de guvernare crapă pe la cusături, în urma numeroaselor scandaluri dintre cele trei formațiuni politice care o formează.

Noul PNDL este de data aceasta mărul discordiei, cei de la USR PLUS fiind complet nemulțumiți de faptul că proiectul legislativ ce vizează programul Anghel Saligny a fost înaintat pentru aprobare în cadrul ședinței de guvern de miercuri.

Rupe Președintele Klaus Iohannis pisica? Intervenție în scandalul din coaliție

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri o ieșire publică, de la Palatul Cotroceni, ocazie cu care a declarat că pandemia de covid-19 este departe de a se fi încehiat.

Vaccinarea oferă motive de optimist, a spus Iohannis, care susține că un procent cât mai mare de vaccinați oferă speranțe pentru îmbunătățirea situației din punct de vedere epidemiologic.

În acest context, Președintele Iohannis a făcut apel la clasa politică pentru reîntoarcerea la responsabilitate și la agenda cetățeanului.

Iohannis a spus că Parlamentul este în acest moment la un nivel foarte scăzut de credibilitate, din punct de vedere politică, pentru că agenda legislativă nu vine în întâmpinarea nevoilor cetățenilor. Oamenii s-au săturat de veșnicele promisiuni neonorate și de discursuri sterile, spune Președintele, care a făcut un apel către toate partidele să le arat românilor că îi respectă.

Este mare nevoie de reforme, care sunt încetinite și de contextul pandemiei, a mai spus Iohannis.

„Sunt multe restanţe care îşi aşteaptă rezolvarea, multe reforme legislative care încă nu au fost demarate. Parlamentarii au datoria de a pune în aplicare ce au promis. Atenţie, nu le cer să vorbească despre asta, ci le cer rezultate. De vorbit este uşor, însă oamenii s-au săturat de discursuri sterile, de veşnicele promisiuni neonorate, vor să vadă mai puţin scandal şi mai multă cooperare, nu-i interesează cine strigă mai tare sau cine critică mai eficient. Fac, pe această cale, un apel către toate partidele, atât cele din coaliţia de guvernare cât şi cele din opoziţie, să privească spre viitor şi să arate românilor că îi respectă prin acţiunile lor. Simpla retorică nu-şi are rostul”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

USR PLUS își vede de propria agendă

Chiar înainte de declarația lui Klaus Iohannis, Dan Barna și Dacian Cioloș au anunțat că USR PLUS nu va participa la ședința de Guvern și va convoca o ședință a coaliției.

Ei s-au declarat nemulțumiți de faptul că programul PNDL III – Anghel Saligny a fost înaintat pe lista proiectelor legislative ce urmau să fie aprobate în ședința de guvern, fără să fie pe lista proiectelor prioritare stabilite în ședința de coaliție.

Ședința de guvern de miercuri s-a întrerupt brusc, fiind urmată de declarații incendiare ale Premierului Florin Cîțu și ale vice-premierului Dan Barna, președintele USR PLUS.

Barna a amenințat cu ieșirea USR PLUS de la guvernare, nemulțumit de presiunile făcute de șeful Guvernului asupra miniștrilor din formațiunea politică pe care o conduce.

Cîțu: USR PLUS șantajează!

În spațiul public a apărut inclusiv informația că USR PLUS ar dori răsturnarea Guvernului prin intermediul unei moțiuni de cenzură. De asemenea, a fost vehiculată informația că miniștrii USR PLUS se vor prezenta la reluarea ședinței de guvern cu demisiile în buzunar.

De cealaltă parte, Premierul Florin Cîţu a declarat că USR-PLUS şantajează cu Secţia Specială şi a subliniat că ”politica nu se poate face pe condiţionări şi şantaj” şi că nu este timp de ”jocuri politice”, în contextul discuţiilor cu privire la programul de investiţii ”Anghel Saligny”.

Ședința de guvern ar fi trebuit să se reia la ora 19, dar a fost anulată, în urma anunțului făcut de liderii USR PLUS.

Sursă foto: Facebook, captură video.