Premierul Florin Cîţu este de părere că personalul din sistemul medical, din învățământ, dar și din MAI și MApN, trebuie testat constant sau vaccinat.

În acest context, premierul susține că va face o astfel de propunere, iar în funcție de discuțiile pe care le va purta cu specialiștii și în coaliție, va fi luată o decizie în acest sens.

“Cred că nu doar personalul medical, dar şi personalul din învăţământ şi personalul din MAI, MApN, angajaţii care lucrează pentru Guvern ar trebui ca toţi să fie vaccinaţi sau să fie testaţi. Este varianta pe care eu o voi propune, voi vedea în funcţie de discuţiile cu specialiştii care o să fie varianta aprobată, vom discuta şi în coaliţie. Dar eu cred că acolo unde intrăm în contact cu cetăţenii, trebuie să fim responsabili”, a declarat Florin Cîţu.

În ceea ce privește situația din unitățile de învățământ, premierul a anunţat că obiectivul său pentru noul an şcolar este să fie prezenţă fizică tot anul.

Florin Cîțu, despre noul an școlar

Totodată, Cîțu a mai subliniat faptul că nu există încă o variantă clară referitoare la ce se va întâmpla după ce incidența depășește șase la mia de locuitori, însă se va decide atunci.

El a precizat că impactul psihologic asupra elevilor s-a resimțit anul trecut, iar prezența fizică în școli rămâne esențială pentru aceștia. Premierul a mai anunțat că masca de protecție va rămâne în continuare obligatorie în școli și de asemenea, va exista opțiunea de testare și de vaccinare în rândul elevilor.

“Obiectivul meu pentru acest an şcolar este acela de a avea prezenţă fizică tot anul. Încă nu avem o variantă clară ce se întâmplă după şase la mie, deocamdată am pus acel prag acolo. Eu vă spun că voi face tot ceea ce este posibil ca anul aceasta şcoala să rămână cu prezenţă fizică. S-ar putea să fie situaţii într-o anumită localitate sau într-o anumită şcoală sau clasă, temporar, dar ca idee generală vreau ca anul şcolar, anul acesta, să fie cu prezenţă fizică.

Am văzut impactul psihologic pentru elevi anul trecut, este important să rămână şcoala cu prezenţă fizică. Bineînţeles, purtarea măştii rămâne obligatorie în clasă, vom testa, avem teste, vaccinarea este posibilă acum şi pentru copii. Avem din ce în ce mai multe soluţii ca să putem să trecem cu bine peste perioadă şi să rămână şcolile deschise cu prezenţă fizică”, a transmis Florin Cîţu.