Se va face și în România a treia doză de vaccin? Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne nu exclude acest lucru.

El a declarat că la București se așteaptă decizia finală care se va lua la nivel european.

Se va face și în România a treia doză de vaccin? ”Sunt discuţii serioase”

Raed Arafat a declarat că există dovada scăderii anticorpilor obţinuţi prin vaccinare, însă persoanele vaccinate au o protecţie în faţa unor forme severe ale bolii, dacă se infectează cu SARS-CoV-2.

Arafat a precizat că se aşteaptă decizia finală de la nivel european privind administrarea celei de-a treia doze de vaccin.

„Dovezile arată că scade numărul anticorpilor, scade poate eficienţa vaccinului, dar studiile arată că rămâne protecţia în fata unei forme grave şi aici vine discuţia pe doza a treia.

Deci clar că sunt discuţii serioase pe administrarea celei de-a treia doze la vaccinurile care sunt cel puţin pe două doze, la Pfizer ştiu că se discută acest lucru”, a declarat Raed Arafat, conform b1tv.ro.

El a subliniat că se aşteaptă o decizie finală de la nivel european, deoarece acum sunt doar discuţii despre cine ar trebui să primească o a treia doză de vaccin.

”Aşteptăm să vedem decizia finală”

„Aşteptăm să vedem decizia finală. Sunt unii care o recomandă la şase luni, alţii la opt luni de la a doua doză să fie administrată a treia doză. Sunt unii care o recomandă numai la anumite categorii de persoane, nu la toate persoanele care au fost vaccinate.

Aici aşteptăm să vedem care sunt deciziile la nivel european şi la nivelul CNCAV la noi”, a spus secretarul de stat.

Arafat a precizat că nu este exclus ca să fie reimpusă măsura obligativității purtării măștii în spații publice deschise dacă rata de infectare continuă să crească foarte mult.

În general, atunci când vine vorba despre restricții, șeful DSU a precizat că regimul măsurilor nu a fost eliminat și că intră automat în vigoare în funcție de creșterea ratei de incidență la nivelul ocalităților:

”Sistemul restricțiilor încă există, este în legislație, nu a fost anulat. În momentul în care cresc incidențele se vor aplica regulile care sunt acum în hotărârea de guvern pe incidențe. Sunt măsuri care automat se iau, nici nu trebuie să mai revină la noi”, a explicat el.

Sursă foto: Dreamstime.